Annons:

Premium Resebyråtoppen Liggande

Stor analys av Sveriges 100 största resebyråer

Travel News analytiker Leif Holmkvist har gått igenom 2019-års bokslut vaskat fram fram de hundra största. Totalt omsätter branschen 47,2 miljarder kronor brutto och består av 286 verksamma resebyråer. Det är till dessa siffror som reseindustrin ska återvända när corona släpper.

När direktörerna i resebyråbranschen den sista december i 2019 slog ihop böckerna för att ta ett välförtjänt glas bubbel efter ännu ett kämpigt år hade de ingen aning om vad som väntade.

Just denna kväll slog en kinesisk chefsepidemiolog, efter partiets godkännande, sent omsider larm till Världshälsoorganisationen om att ett nytt virus fått närmast okontrollerad spridning i tiomiljonersstaden Wuhan med omnejd. Resten vet vi.

Det är svårt att tänka sig någon verksamhet som drabbas hårdare av att människor blir inlåsta än resebranschen, men hur det slutar vet vi inte.

Däremot vet vi nu hur 2019 gick för den då ännu oinfekterade branschen. Här är några nyckeltal baserade på UC:s genomgång av fjolårets årsredovisningar:

# Enligt näringslivskodningen fanns 286 verksamma resebyråer i landet.

# De omsatte tillsammans 47,2 miljarder kronor brutto.

# De hade i genomsnitt 4 138 anställda under året.

# Det samlade resultatet efter finansnetto blev 556 miljoner kronor.

# Årets resultat på sista raden summerade till 294 miljoner kronor.

# Vinstmarginalen landade på 1,2 procent av bruttoomsättningen.

# Varje anställd omsatte i genomsnitt 11,4 miljoner kronor.

# Nettovinsten per anställd blev 134 000 kronor, årets resultat 71 000.

Här ska genast göras några väsentliga reservationer:

Bruttoomsättning är ett bra mått på hur mycket kunderna köper resor för, ett sämre mått för att beskriva storleken på resebyråns verksamhet. Men de flesta resebyråer redovisar brutto och vi har anpassat oss till det.

Bruttoförsäljning består mestadels av genomfakturering till researrangörer och hotell och säger inte särskilt mycket om hur branschen mår. Det gör däremot nettoresultatet efter finansnetto, som i fjol nära nog halverades.

Däremot har några byråer, till exempel multinationella Egencia och American Expressägda Hogg Robinson, i år valt att enbart redovisa nettoomsättning, vilket gör att de rasar i tabellen från föregående år.

Liksom föregående år är totalsiffrorna beroende på hur Etraveli valt att organisera sig och redovisa sin globala handel. 2019 redovisar OTA-jätten bara hälften så stor bruttoomsättning i Sverige som 2018. Etraveli står för nästan halva bruttoomsättningen och mer än halva vinsten. Nedan redovisas Etraveli nettosiffror. 

De tio största aktörerna svarar för 85 procent av branschens omsättning, 40 av de drygt 47 bruttomiljarderna i försäljning. De har 44 procent av de anställda och tog hem 77 procent av resultatet, 428 av branschens 556 vinstmiljoner, trots att tre av de stora redovisade förlust.

De 100 största svarade för 46 av 47 sålda miljarder och 555 av 556 redovisade vinstmiljoner. Att de övriga 186 alls klara sig beror på att några av dem går med ganska stor förlust, resten visar små men svarta siffror.
Analys och research: Leif Holmkvist