Annons:

Premium

Resebyråtoppens stjärnor och svarta hål

Travel News premium har gjort en unik genomgång av Sveriges 100 största resebyråer. Här är de som tjänar mest, minst, ökar, minskar och en intervju med stjärnan i klassen: Etraveli Group som 2019 tjänar 373 miljoner kronor.

Etraveli är resebranschens jätte som förmedlade resor för 45 miljarder kronor i 77 länder. Nettoomsättningen 2019 landade på 3,2 miljarder kronor med ett justerat rörelseresultat på 439 miljoner. Kassaflödet från den löpande verksamheten var 380 miljoner kronor och koncernen hade drygt 900 miljoner kronor i likvida medel. Etraveli ägs av riskkapitalbolaget CVC Capital Partners, management äger drygt 5 procent av kapitalet. Koncernen finansieras i hög grad med aktieägarlån, vars räntor betalas vid exit och alltså inte belastar det årliga resultatet. 2,9 miljarder av koncernens skulder utgörs av externa lån och de externa ränteutgifterna var 156 miljoner kronor. Om aktieägarlånen likställs med eget kapital får koncernen en soliditet på 53 procent.

Med starka varumärken som Gotogate, Supersaver eller Mytrip och söktjänsten Flygresor.se dominerar Etraveli onlinemarknaden för flyg. Koncernen köpte 2019 kanadensiska Flight Network och stärkte sin ställning på nordamerika marknaden. Under 2019 lanserades Etraveli som exklusiv partner av flyg för Booking.com på den europeiska marknaden.

Analys och research: Leif Holmkvist

Claes Tellman, kommunikationschef på Etraveli.

Etraveli Group tjänade mest pengar av alla bolag i resebyråtoppen 2019. 373 miljoner enligt UC:s siffror. Vad gjorde ni rätt då?

2019 var ett bra år för oss, det femte i rad med kraftig och lönsam tillväxt. Vi blev bättre på det mesta, vi kunde erbjuda fler flygalternativ än någon annan på marknaden och vi kunde sälja det till attraktiva priser i ännu fler länder. Vi skaffade oss ytterligare tekniska möjligheter genom förvärv i Kanada och startade upp ett exklusivt samarbete med Booking.com för att förse dem med en flygprodukt.
Varför ska man boka en resa med Etraveli?
Enklaste svaret är för att vi i de flesta fall erbjuder fler flygalternativ till lägre kostnad, men också att vi har relevanta tilläggstjänster
Hur mår ni nu efter 2020?
Vi mår ok. Som för alla i branschen har 2020 varit utmanande. Relativt sett har vi dock klarat oss väl, vi har tagit mycket marknadsandelar på en svag marknad på grund av av vår storlek och vår möjlighet att fortsätta utvecklas under krisen. Det har också hjälpt att flygvolymerna på vår största marknad, USA, har klarat sig något bättre än Europa. Vi har inte behövt skjuta till kapital eller ta upp ytterligare lån. Några medarbetare har tyvärr fått lämna oss på grund av lägre volymer, men det har varit förhållandevis få, vi har behållit en större andel av personalen jämfört med konkurrenterna tack vare vunna marknadsandelar och en stark tro på att vi efter krisen kan komma tillbaka än starkare än innan. Det är till och med så att vissa delar av företaget har blivit fler under krisen, vi investerar kraftfullt i IT och anställer i såväl Sverige (Göteborg), Grekland, Kanada som Indien. Det kommer dock ta tid innan försäljningvolymerna är tillbaka, vi är väldigt ödmjuka inför 2021 och takten i återhämtningen. Att resande och framförallt privatresandet som är viktigast för oss kommer tillbaka är vi dock övertygade om. Likaså att vår marknadsandel kommer att ha ökat markant efter jämfört med före krisen.
När vänder det 2021?
– När en betydande del av befolkningen vågar resa , vilket i sin tur följer en kombination av minskat antal infekterade, vaccinutrullningen och respektive regerings rekommendationer. Vi hoppas på en viss uppgång under Q2 2021 och ett visst sommarresande, men vi ser samtidigt väldigt långsiktigt på detta och är beredda på att det kan komma fler hinder på vägen och att återhämtningen inte följer en rak linje uppåt.