Annons:

AreaChica vill bli resebranschens samlingsplats på nätet

Resebranschens framtid har många ansikten. AreaChica kan bli ett av dessa. Travel News har varit på förhandsvisning av deras digitala plattform som sjösätts den 16 augusti.

Delvis marknadsföring. Delvis seriös föredragshållning för ett intresserat branschfolk. Delvis star power, ja… “The Ola Rapace Show.” Det må låta en aning raljerande men det är så det känns när en av Sveriges mest kända skådespelare håller föredrag för en fysiskt distanserad skara i ett litet rum. Ungefär så skulle man kunna beskriva beståndsdelarna i AreaChicas seminarium i United Spaces lokaler på Klarabergsviadukten 63.  

Först känner jag knappt igen mannen i de svarta jeansen och den blå jeansskjortan som kommer fram till mig.

– Är det du som är journalisten?, undrar Ola Rapace

Vi coronahälsar. Eller fistbumpar heter det nog. Ola Rapace kallpratar vänligt och rutinerat.

Jag säger att jag är där för Travel News. Jag har förvisso läst om Ola Rapace roll på AreaChicas webbsida och försökt sätta mig in i grunduppdraget men jag förstår fortfarande inte riktigt kopplingen. Det handlar om kommunikation, menar han. 

– Företag är generellt sett naturligtvis bra på att lösa problem men sämre på att kommunicera ut sina budskap i en alltmer digital värld, säger Ola Rapace senare.

Projektorskärm riggas. Mikrofonmyggor hängs på talare. Kablar på golv. Sedan inledande ord. Först ut via länk: Lotten Fowler, General manager på Swedish Business Travel Association, SBTA. Det som förut hette Sveriges affärsreseförening.

– Vår bransch upplever en situation vi aldrig stått inför tidigare, säger Lotten Fowler, SBTA.

Hon nämner en hel del exempel på hur resebranschen förändrats och tänjt på gränserna ytterligare som en konsekvens av pandemins utmaningar. Till exempel, digitala betallösningar, att distansarbetet och tillhörande mötesteknik blivit, och tvingats, bli bättre. Lotten Fowler tror dock inte på ett företagsklientel som finner sig i fortsatt isolering. Åtminstone inte på sikt. Hon ger heller inte mycket för tanken att digitala mötesplattformar är något som kan ersätta det fysiska affärsresandet.

– Alla undersökningar visar att förtroenden och relationer byggs och utvecklas när man träffas, säger Lotten Fowler, SBTA.

SBTA:s undersökning bland företag inom branschen visar dock att 13 procent av respondenterna planerar att återuppta internationellt resande inom 1-2 månader. Alltså ingen avancerad rusning till corporate lounges. Hon utvecklar resonemanget om resebranschens fysiska roll och närvaro på marknaden. 

– Resebyråns roll anser jag är självklar och tydlig, speciellt inom ramen för pandemin. Inget företag vill väl att deras anställda ska sitta och hantera bokningar bara för att tekniken tillåter. Vilket enormt slöseri med tid. Här kan resebyråer avlasta stora företag med bokningar. Trots att vi har vetat en längre tid att den fysiska resebyrån i vissa avseenden kan ersättas tror jag inte att den försvinner så snabbt, säger Lotten Fowler, SBTA. 

Ola Lindewald från AreaChica tar över. På webbsidan kallas han för Inspiration officer. Det var han som som fick Ola Rapace och AC-Film att samarbeta med företaget. Och denna gång sker det fysiskt, i lokalen. Han går igenom AreaChicas produktlansering. Vad sysslar AreaChica med?

Konkret är AreaChicas produkt delvis en marknadsföringsplattform, dels ett socialt forum där nya aktörer i branschen kan få råd och tips av erfaret branschfolk.

– Inköparens roll i dagens marknad är marginaliserad. Varför? Därför att så många tjänster liknar varandra. Stora företag lägger inte särskilt mycket pengar på själva inköpsavdelningen längre. Inte jämfört med hur det var för några årtionden sedan. Alltså är det av väsentlig betydelse att företags inköpskostnader är så låga som möjligt. Här kommer vi in. Vi gör det enklare för företag inom resebranschen att sälja tjänster och sänker kostnaden för att teckna olika ramavtal för köparsidan, säger Ola Lindewald, AreaChica.

Ola Lindewald nämner vikten av att kunna leverera värdefulla kategoriinsikter. Alltså, information om en viss leverantör eller affärsområde som en ny aktör i branschen kan dra nytta av. Kanske driver du ett nystartat företag och vill etablera dig inom resebranschen? Då behöver du alltså inte nödvändigtvis bedriva kostsamma marknadsundersökningar. I vissa fall kanske det räcker att använda AreaChicas webbplattform. Det kan i alla fall vara ett nyttigt avstamp, om man lyssnar på Ola Lindewalds råd. 

Om ni någon gång de senaste åren passerat Heathrows olika terminaler kanske ni kommer ihåg banken HSBC:s globala reklamkampanj? Röda utsmyckade reklamaffischer förkunnade “Never underestimate the power of local knowledge.” AreaChicas koncept påminner snarlikt om det. Affärsidén handlar delvis, såvitt jag kan begripa, om att hjälpa en företagskund lära känna sitt marknadssegment och förmedla information om vilka leverantörer som är mest konkurrenskraftiga och uthålliga. En sorts grundläggande crash course i hur man tar sig fram i branschens brus. 

Så hur funkar det rent konkret?

– Förutom de olika kategoriinsikterna där vi samlat information hjälper vi nya företag att etablera kontakt med leverantörer. Vi underlättar för våra företagskunder genom att erbjuda ett system där de kan jämföra anbud och analysera upphandlingsunderlag, säger Ola Lindewald, AreaChica. 

Ola Rapace tar vid. Spänner ögonen i publiken. För att skapa en trovärdig story måste han gestalta en karaktär på något sätt.

– Då får man aldrig skryta, ljuga eller gnälla. Det handlar om att vinna publikens / marknadens förtroende. Här kommer jag och mitt produktionsbolag AC-Film in. Film blir liksom en genväg in i folks hjärtan, konstaterar Ola Rapace.

Foto: Anton Muhrbeck, ansvarig för försäljning och marknadsföring, AreaChica

Anton Muhrbeck, ansvarig för försäljning och marknadsföring på AreaChica, tillägger:

– Absolut. Det handlar om digital tillit.

Föredragshållarna förefaller enade. Mycket handlar om nya sätt att leverera imponerande KPI:er och ta sig fram i den alltmer snåriga digitala terrängen. Samarbete via olika tentakler är ett sätt att hävda sig i segmentet. 

– Vi måste definitivt anamma den nya tekniken. Som företag måste man ut i den digitala köp- och säljvärlden. AreaChica blir här en utmärkt hävstång. Marknadskännedom för leverantörer kommer att öka. Kategoriinsikterna är kanske det allra viktigaste, säger Jan Borg, analytiker, konsult och vice vd för det oberoende analysinstitutet Nordic Bench.

Så om ett företag vill bli medlem i AreaChicas webbplattform och finnas med i deras showroom, vad kostar det?

– Som säljande bolag har man två val. Man kan man vara med kostnadsfritt och svara på anbud och förfrågningar. Eller, om man vill, kan man vara med och ha ett eget showroom på webbsidan. Då kostar det 4995 kronor i månaden, säger Anton Muhrbeck, AreaChica.  

För tillfället har AreaChica en prova-på period så intressenter kan använda plattformen i tre  månader kostnadsfritt. AreaChicas nuvarande utformning med fokus på resebranschen (Travel) lanseras den 16 augusti men andra kategorier, som HR och IT kommer i september, något som hjälper till att sammankoppla köp- och säljsidan.

Text: Adam Rosander

En kommentar

  1. Ola Lindewald: Tack för en väldigt bra och informativ artikel Adam. Väl fångat! Ni som är leverantörer eller köpare - kommentera gärna nedan med era åsikter eller hör av er till mig på ola@areachica.se