Fyra av fem danska hotell – 80 procent – saknar i dag personal. Med en arbetslöshet på under fyra procent talas det allt mer om den generella bristen på arbetskraft i Danmark. Under den djupa nedgången våren 2020 gjorde många företag inom hotell- och restaurangbranschen sig av med folk. Men med låg arbetslöshet har många under tiden hittat jobb i andra branscher.
Scandic Hotels saknar i dag 60 anställda i olika positioner på sina danska hotell.
– Vi står i den absurda situationen att när uppgången äntligen är här så måste vi tacka nej till förfrågningar för att vi inte kan skaffa personal, säger Søren Faerber, vd för Scandic Hotels till tidningen Berlingske. Bristen är mest märkbar bland städare, servitörer och kockar.
– Vi har brist på personal i nord, syd, öst och väst och har fått stänga försäljningen på våra hotell. Både vi och samhället tappar enorm på bristen på personal, säger Peter Haaber, vd för lågpriskedjan Zleep Hotels.
Deras strategi handlar bland annat om att erbjuda fler en heltidsanställning i stället för deltid.
När finansminister Nicolai Wammen nyligen presenterade regeringens budget aviserade han att regeringen snart ska komma med en rad initiativ för att komma till rätta med bristen på arbetskraft.
Nya lyxhotellet Villa Copenhagen har i dag runt 100 anställda men skulle behöva anställa 25-30 till.
– Behovet av fler anställda kan inte bli mer akut, säger deras vd Peter Høgh Pedersen till Berlingske.
Enligt danska arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv finns det i dag behov av 18 500 utländska medarbetare för att lösa den akuta bristen på personal, varav 8 000 i hotell- och restaurangbranschen.
Danmark har under både borgerliga och socialdemokratiska regeringar stått för en allt stramare invandringspolitik. Kraven på ökad arbetskraftsinvandring är därför inte oomtvistat.
Socialistisk Folkeparti, SF, som är stödparti till den sittande socialdemokratiska regeringen, menar att ny personal i första hand måste sökas bland de som i dag står utanför arbetsmarknaden. Och att branschen har mycket att göra i att erbjuda bättre arbetsvillkor.
Peter Høgh Pedersen på Villa Copenhagen håller delvis med.
– Vi ska till exempel ha fokus på medarbetarutveckling igen efter coronakrisen. Under krisen har det varit svårt att skicka folk på utbildning, för vi har kämpat för att ha nog till dagen. Men vi måste helt klart göra något, säger han till Berlingske.
Lösningen att locka folk över Öresund då? I början av året hade Malmö största arbetslöshet i landet, men den har minskat under året och i dag går 14,5 procent utan jobb. Och utsikterna att hitta jobb för dem med bakgrund i hotell- och restaurangbranschen tycks hyfsade. I dag finns 189 jobb utannonserade i Platsbanken på Arbetsförmedlingen i Malmö.
Text: Janne Sundling