Annons:

Premium

Brittisk lag mot dricks som hamnar hos ägarna

Restauranger som tar delar eller hela beloppet för dricks vid kortbetalningar ska stoppas från att göra det. Det föreslår den brittiska regeringen. Text: Janne Sundling

Dricks som ges i kontanter är oftast inga bekymmer. Men om gästen betalar med kontokort är det en helt annan historia. Nu vill brittiska regeringen stoppa restaurangägare från att lägga beslag på hela eller delar av dricksen. 

Lagförslaget väntas omfatta drygt två miljoner anställda i servicesektorn, som i takt med att antalet kontantbetalningar ökar sett dricksinkomsterna minska. I förarbetena sägs det bli allt vanligare att restaurangägarna lägger beslag på en “serviceavgift” på den del av notan som gästen tycker ska gå till dricks. Avgifterna ska ha använts till egna uttag eller till att höja lönerna för nyckelpersoner.

Enligt förslaget har pandemin bidragit till att i dag 80 procent av all dricks ges genom kortbetalning, vilket gör det lättare för företagen att behålla delar av eller hela beloppet.

– Olyckligtvis har en del företag valt att undanhålla pengar från hårt arbetande personal som fått dricks av sina kunder för att de gett bra service, säger Paul Scully, arbetsmarknadsminister till The Guardian.

– Vårt lagförslag gör det olagligt och ska försäkra att dricksen hamnar hos dem som gjort sig förtjänt av den, säger han.

Lagen skulle göra det olagligt med serviceavgifter och liknande, och restaurangägare kunna straffas med böter och kompensation till de anställda. 

Det brittiska facket Unite har länge drivit frågan och regeringen sa redan 2016 att ett förslag skulle komma. Senast uppmärksammades den när kedjan Pizza Express i somras höjde sin ”serviceavgift” på dricks från 30 till 50 procent.

– Det är upprörande att denna grupp av mestadels unga arbetare har fått vänta i fler år på att regeringen agerar för att lösa dricksskandalen, säger Sharon Graham, Unites generalsekreterare till The Guardian.