Reserestriktionerna och temporära gränsstängningar under pandemin blev ett hårt slag mot Öresundstrafiken. Antal fordon som passerade sundet föll kraftigt under 2020 och första halvåret 2021.
5,7 miljoner bilar tog sig över Öresund via bron eller färjor under 2020. 38 procent färre än 2019 då 9,1 miljoner fordon passerade, visar en rapport från Öresundsinstitutet.
Framförallt syns minskningen i persontrafiken, godstrafiken var kvar på en högre nivå. Allra störst tapp fanns i antalet tågpassagerare som minskade med 62 procent. Någon återhämtning kunde heller inte ses första halvåret 2021. Men nu kommer den.
Antalet resande med rederiet ForSea, som kör färjorna mellan Helsingborg och Helsingör steg med 117 procent under juni till augusti i år, och antalet weekendresenärer mellan länderna har ökat med 87 procent. Skånetrafiken ser att försäljningen av pendlarkort stigit igen och låg i augusti 23 procent under månadskortsförsäljningen i augusti 2019. Trafiken på Öresundsbron var 20 procent över nivån i samma månad i 2020 och 20 procent under augusti 2019.
– Jag är faktiskt lite optimist! Det brukar jag vara, men lite mer än vanligt nu, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö efter ministermötet som Greater Copenhagen arrangerade i september och där de danska och svenska ministrarna för nordiskt samarbete deltog. Hon menar att ministrarna på mötet kom konkreta förslag till åtgärder för att säkerställa bättre sammanhang i Öresundsregionen.
En planerad åtgärd på danska sidan är ett vändspår för tågen från Sverige vid Kastrup och med en permanent perrong vid flygplatsen.
Samtidigt finns den eviga frågan om ytterligare en förbindelse över sundet. En väg- och tågförbindelse Helsingborg-Helsingör skulle enligt beräkningarna kosta 57–59 miljarder svenska kronor. En metro mellan Malmö och Köpenhamn ”bara” runt 36 miljarder.
Men enligt en rapport från konsultföretaget Afry kommer kapaciteten för tåg- och biltrafik på Öresundsbron att räcka ända fram till år 2050.
Det danska intresset för nya Öresundsförbindelser är dessutom betydligt svalare de stora investeringarna i stället väntar i Fehmarn bält-förbindelsen till Tyskland.
Även Greater Copenhagens ordförande, Carl-Johan Sonesson (M), som också är regionrådsordförande i Region Skåne, tror nu på ett starkare Öresundssamarbete:
– Långsiktigt kanske vi går starkare ur det här. För första gången förstår våra huvudstäder på ett helt annat sätt att det finns gränsregion som är delad mellan Danmark och Sverige, säger han i Öresundsinstitutets rapport.