Italienska TechnoAlpin kommer inte ta hem några medaljer i OS, men möjligen är de spelens verkliga vinnare. De tog hem kontraktet på snöframställningen värt 22 miljoner dollar. Det kalla, torra februarivädret i bergen nära Peking ger lite naturlig snö, enligt vädersajter faller normalt sett bara två centimeter snö under perioden januari till mars, men skapar förutsättningar för att producera och underhålla maskintillverkad snö.
– Kunskap om lokala luftflöden och vattentillförsel på platsen gör att vi på bästa sätt kan välja ut rätt anläggning för varje enskilt område. Varje berg är unikt och man måste förstå och utnyttja de olika förhållandena för att kunna hitta en optimal lösning för snötillverkning, förklarar Markus Pfeifer, processteknikchef vid TechnoAlpin i ett pressmeddelande.
TechnoAlpin utlovar att deras snö ska produceras enbart med hjälp av tryckluft från fläktar och vatten, utan några kemiska tillsatser, som ibland används i blötare områden.
Konstsnö är ingen nyhet för vinterspelen, det användes i Pyongyang, Sotji och Vancouver också.
Men de kinesiska OS-behoven av snö kräver enligt tidigare undersökningar cirka 49 miljoner liter vatten, vilket fått miljöaktivister att slå larm om att det kan leda till vattenbrist. Andra uppskattningar anger betydligt högre siffror, på uppåt 185 miljoner liter vatten.
Ett nät av vattenledningar och pumpar har byggts för att förse den nya alpina skidanläggningen i Yanqing med vatten.
Totalt ska 272 större snökanoner och 82 av en mindre typ användas för att förse vinter-OS med snö.