”SAS normala policy har alltid varit att täcka en del av bränsleförbrukningen, genom att att låsa priserna. Det har man inte gjort i nuläget”

När början till slutet på pandemin började synas kom kriget mot Ukraina som en ny hämsko för flyget och för SAS som fått se aktiekursen halveras på två veckor. Och det sker i en redan problemfylld vardag för bolaget.
Jacob Pedersen, aktieanalyschef på danska Sydbank, som noga följer SAS beskriver läget som ”allvarligt och gränsande till livshotande på sikt” i intervju med Berlingske.
– Det är mycket, mycket allvarligt och helt säkert så allvarligt att gör man inte något så slutar det med att SAS går i konkurs. Man vänder inte på den sista 25-öringen just nu, men det närmar man sig de nästa två till tre kvartalen, säger han.
Kriget mot Ukraina gör att flygbränslepriserna stiger (60 procent högre än för ett år sedan), flygrutter måste ändras eller stängas ned och flygresandet kan generellt minska.
Flygbränslepriserna riskerar dessutom stiga ännu mer, och det slår hårt mot SAS menar Jacob Pedersen.
– SAS normala policy har alltid varit att täcka en del av bränsleförbrukningen, genom att att låsa priserna. Det har man inte gjort i nuläget, dels för att det är svårt med den svaga ekonomin att hitta någon som vill göra de affärerna, men också för att det fortfarande råder en viss osäkerhet kring återhämtningen av persontrafiken, säger han till Berlingske.
Krigsutbrott gör generellt att flygandet minskar, nu är det dessutom i Europa och Sveriges närhet. Efterfrågan hos flygbolagen har generellt minskat med runt 20 procent sedan krigsutbrottet.
Jacob Pedersen menar att SAS kursfall nu inte bara handlar om krigsutbrottet utan också osäkerheten kring flygbolagets framtid. I februari rapporterade man förluster fjärde kvartalet 2021 på 2,6 miljarder kronor.
– Det börjar gå upp för investerarna att det handlar om ett bolag som ska gå igenom ännu en rekonstruktion kapitalmässigt och det vill ge aktieägarna om inte noll så ett mycket litet värde av det de har i dag, säger han.
”SAS har lagt fram en sparplan där de ska spara 5,2 miljarder om året.”
Samtidigt ska SAS omförhandla avtal som löper ut den 1 april. Där har det redan förekommit vilda strejker bland bagagepersonalen på Köpenhamns flygplats och piloterna hotar med aktioner under påsk om inte uppsagda piloter återanställs.
De två största aktieägarna i SAS är den svenska och danska staten med 21,8 procent av aktierna, näst därefter Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med 3,4 procent.
SAS har lagt fram en sparplan där de ska spara 5,2 miljarder om året.
Frågan är ändå om inte SAS kommer att knacka på dörren hos de svenska och danska finansministrarna Mikael Damberg och Nicolai Wammen.
– I Sverige har man kommunicerat att den svenska staten inte ska vara en långsiktig ägare i SAS. Så där har man lite att svara på om man återigen skjuter till pengar till SAS. Men man gjorde det under coronakrisen och jag förväntar mig att man kommer att göra det igen, säger Jacob Pedersen.
Berlingske får enbart en skriftlig kommentar från SAS som säger att kriget i Ukraina ”i det stora hela inte har stora konsekvenser för den samlade driften”. Men också att det är för tidigt att säga något om effekterna av stigande bränslepriser.