Annons:

Guldpassens paradis: Hur säkert är Malta egentligen?

Medelhavska ön Malta är känt för att vara ett paradis på många sätt, men inte bara för de oskyldiga. Deras skandaler med europeiska guldpassen har gett dem ett dåligt rykte, men är deras färdighet för korruption en varning för att resa dit?

Skatt och spel: Paradisets paradis 

Ö-riket är känt som ett paradis på många sätt. Kanske främst för att vara ett skatteparadis och en trogen fysisk och webb-baserad spel-nation, eftersom Malta licens populärt bland utländska casinon. Dessa två hör ofta ihop, då många besöker Malta för att förhoppningsvis införskaffa skattefria vinster. Men på sistone har landet även fått en ny paradis-titel, nämligen genom sin byteshandel utav europeiska medborgarskap.  

Problemet med guldpassen

Under februari 2022 började Europaparlamentet lyfta upp frågan om de så kallade guldpassen. Dessa, även kallat guldvisumen, är en process där personer investerar i ett land i utbyte för ett medborgarskap eller uppehållstillstånd. Något som ger dem rättigheter enligt Europeiska unionen, utan att egentligen uppehålla någon utav de europeiska medborgarnas krav.

Enligt anti-korruptions organisationen Transparency International visade sig Malta vara en utav de länder som tillsammans med Bulgarien och Cypern stod högst i kurs för att dela ut guldpass och guldvisum. Det beräknades att de tre länderna hade tilldelat visumen till över 130,000 personer mellan 2011–2019. Dessutom var flera utav dessa personer under kriminell utredning under tiden de fick sitt guldvisum, eller var politiskt involverade personer. 

”Cypern Rapporten”

I utbyte mot guldvisumen måste personerna göra stora investeringar i landet. Ett exempel finns i rapporten ”Cypern Rapporten”, eller ”The Cyprus Papers”. Rapporten släpptes under 2020 utav nyhetsbyrån Al-Jazeera, och berättade att Cypern själv hade tagit emot över €2 miljoner i betalning för ungefär 2,500 personer mellan 2017–2019. 

Ryska oligarker ska undersökas och slopas

En utav de sociala grupper som tagit del utav denna process är högt uppsatta och/eller välbärgade ryska oligarker. Genom att betala stora summor har de alltså kunnat få insyn i Europas styrning och semestra längs Europas kuster innan de återvände till regimen. 

I parlamentsdiskussionerna togs detta faktum upp, och ett förslag restes att omvärdera och analysera alla ryska guldpass och guldvisum med intentionen att annullera deras giltighet. 

Andra förslag undersöks 

Annulleringen utav ryska oligarkers guldvisum är inte det enda förslaget som togs upp i Europaparlamentet. Det föreslogs även striktare bakgrundscheckar utav personer och deras familjemedlemmar, rapporteringsskyldighet för EU:s medlemsländer, samt minimikrav på fysisk bosättning och aktivt medverkande i landets och Europas ekonomi. 

Vad betyder detta för Maltas turist-säkerhet?

Förutom att den Maltesiska ledningen kan anses korrupt efter deras åtaganden inom guldpass så utger de problemen inga svårigheter för folk som turister. Den svenska ambassadens sida för svenskar i utlandet, Sweden Abroad, beräknar säkerhetsrisken i landet låg och beskriver ön som ett ”tryggt resmål”. 

Alltså kan svenskar boka resor till Malta i lugn och ro, givet att man har dubbelkollat corona-protokollen kring resor till ön och följer dessa. Information om detta kan hittas på Folkhälsomyndighetens sida samt genom Sweden Abroads hemsida. 

Kommentarer är stängda.