Annons:

Premium

Brist på hotell och restaurangpersonal vid Medelhavet

Sett fram emot att koppla av med en drink och betrakta det blå Medelhavet i sommar? Beväpna dig då med tålamod. För hotell och restauranger i Italien och Spanien har brist på folk. Text: Janne Sundling

”De få jobbsökande vi har ställer omöjliga krav”

Italien och Spanien har hög arbetslöshet, men hotell och restauranger har samtidigt svårt att få tag på folk. Strax före den första normala sommarsäsongen efter pandemin är det brist på bemanning på de flesta funktioner; servitörer, kockar, städare och receptionister.

– Jag kan helt enkelt inte få fatt i folk och blir kanske nödd att stänga mitt på dagen, klagar barägaren Juan i katalanska byn Begur i El Pais.

I Italien påtalade branschorganisationen redan förra året att de saknade runt tio procent eller 50 000 anställda av nödvändiga personalstyrkan. Och det blir värre i år. Turismindustrin beräknas svara för 13 procent av Italiens BNP.

Många som tvingades lämna branschen under pandemin vill inte återvända.

– Vi har problem. Vi förväntar oss en massa besökare och vi behöver personal, men det är verkligen svårt att hitta några, säger Stefano Giuliodori som driver hotell i italienska Riccione till Reuters.

Säsongsanställda och andra klagar också på villkoren i sektorn.

Giuseppe, sicilianare, som jobbat i tio år på pizzerior hör till dem:

– All betalning var i kontanter. 30 euro för att jobba från tidig kväll in på natten. Vill de ha folk måste de erbjuda riktiga anställningskontrakt och villkor, säger han.

Eduard Farriol i spanska kotellkedjan Othels talar i stället om orimliga krav.

– De få jobbsökande vi har ställer omöjliga krav. De vill ha fredag eftermiddag och söndagar lediga. Det låter sig inte göras i vår bransch, säger han till spanska La Vanguardia.

Men spanska arbetsmarknadsministern Yolanda Diaz, från vänsteralliansen Podemos håller inte med:

– Här är ett gott råd: betala de anställda bättre och ge de ordentliga arbetsvillkor, sa hon efter en uppvaktning av branschen.