Stockholms vattenvägar har i årtionden varit utpekade som de som ska ersätta mycket av biltrafiken in mot staden. Men det har gått ganska trögt, och varit ganska tidsödande resor. Bortsett från de uppenbara – skärgårdsbåtarna och Djurgårdbåtarna har försöken med båtpendling kommit och gått.
Men det kommande åren ska Stockholm ta en stor kliv med ny marin teknik för elfärjor. Det svenskutvecklade bärplansfartyget Candela P-12 Shuttle ska trafikera linje 89 mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand från våren 2023. Och Green City Ferries ska med Beluga24-katamaraner köra mellan Täby och Österåker och centrala Stockholm under 2024.
Elfärjan mellan Ekerö och centrala Stockholm ska klara resan på 25 minuter, och då vara snabbare än både bil och buss på sträckan i rusningstid. Och definitivt snabbare än de tidigare vattenpendlarbåtarna på sträckan som tagit 55 minuter.
Svenska företaget Candela som utvecklat ”elsuperfartyget” lovar dessutom så effektiva stabilisatorer att ingen ska bli sjösjuk under färden. Satsningen är ett innovationsprojekt där Trafikverket, Candela och Region Stockholm vill visa på bärplansteknikens fördelar.
Candela utlovar en toppfart på 30 knop och ska ha fått undantag från den vanliga begränsningen på 12 knop.
– Sjötrafiken är regionens mest populära kollektivtrafik, som jag vill bygga ut med ännu fler linjer framöver. Men vi behöver bättre teknik för att få snabbare resor och få bort klimatpåverkan. Därför är vi glada att kunna låta ny teknik testas i vår sjötrafik. Det kan bidra till lösningar som vi kan använda i Stockholm, men ger också möjligheter till både export och jobb i Stockholmsregionen, säger Gustav Hemming (C) skärgårdsregionråd i ett uttalande.
De två stockholmsföretagen tittar naturligtvis också på möjligheterna i andra städer, som Amsterdam, Venedig och Hamburg.