Redan före Ukrainakriget och vinterns oljeprisökningar fanns krav på hastighetsbegränsningar på autobahn. När den nuvarande regeringen tillträdde, med socialdemokrater, de gröna och liberalerna i FDP blev den en känslig knäckfråga. FDP villkorade sitt deltagande med att de fria hastigheterna skulle vara kvar.
Tyskland har ganska få trafikdöda jämfört med andra länder, de flesta dödsfallen inträffar på landsbygdsvägar med hastighetsbegränsningar.
Men energikrisen har gett andra argument. Snabbare fart kräver mer bränsle. Och Tyskland är beroende av rysk olja och naturgas.
Tysklands energiminister Robert Habeck varnar för att Putin kan komma att stänga av rörledningarna helt och har deklarerat ett andra av tre steg i en nödplan som kan sluta med ransonering.
Han och regeringen ber folk duscha mindre, och sänka luftkonditioneringen på sommaren och innetemperaturen på vintern.
Men att sänka hastighetsgränserna? Känsligt. International Energy Agency menar att Tyskland borde göra det för att minska oljeförbrukningen. FPD stretar emot.
Medelhastigheten på tyska autobahns var 2019 125 km/h, men tyska miljömyndigheten räknar med att införandet av en gräns på 100 km/h på autobahn, och en sänkning av gränsen från 100 till 80 km/h på landsvägar, skulle spara 6,4 miljoner ton koldioxid och många liv. Greenpeace uppskattar att detta skulle minska tysk oljeimport med cirka 2,5 procent.
En spott i havet? Nja, opinionsundersökningar visar att omkring 57 procent av tyskarna skulle föredra en tillfällig hastighetsbegränsning.