Annons:

Premium

Nu ska ”vanligt folk” flytta in i Christiania

Fristaden Christiania har funnits i 51 år, och följt sina egna regler. Men nu kan tiden som fristad i praktiken vara över när invånarna säger ja till danska regeringens förslag om att bygga allmännyttiga bostäder på området. Text: Janne Sundling

”Det fria livet i Christiania har rent av varit stadens näst största turistmål”

På söndagskvällen fick ett stormöte på Christiania slutligt ta ställning till danska regeringens förslag om att bygga hyresbostäder på ett 15 000 kvadratmeter stort område på Christiania.

Området som består av gamla militärkaserner ockuperades för 51 år sedan och har sedan dess varit en stad i staden i Köpenhamn. Det fria livet i Christiania har rent av varit stadens näst största turistmål. Och på Pusher street har hasch sålt helt öppet. Men kriminella gäng har tagit över försäljningen och striderna dem emellan har eskalerat med ett mord på en ung man sommaren 2021.

Polis och myndigheter har gång på gång försökt ingripa mot vad som händer i fristaden. Men med danska regeringen utspel 2021 gjorde de det med – bostadspolitik. ”Människor med vanliga inkomster ska ha råd att bosätta sig i de stora städerna” hette det och som av en slump blev Christiania där staten äger marken utpekat som ett område som var lämpligt att bygga på.

Danska regeringens utspel om att bygga hyresrätter på området försatte Christianiterna i en knepig situation. Nu fick de en tidsfrist: Vi vill har ert svar innan måndag 29 augusti.

Det betyder att de blir av med sitt självstyre i området och åtminstone delvis rättar in sig i ledet. I gengäld får de möjlighet att köpa ut en del av det område staten äger för 67 miljoner danska kronor.

Hade de sagt nej skulle ett antal hus rivits på Fonden Fristadens bekostnad. Christiania riskerade gå i konkurs

Bostadsministern Christian Rabjerg Madsen (S) har i intervjuer förklarat att ett nej skulle ”sätta Christianiterna i en svår situation”.

– Det var inte så lätt att säga nej, för då skulle vi mista alla möjligheterna att utveckla Christiania, säger talespersonen Hulda Mader till nyhetsbyrån Ritzau.

Från att Christiania var ett ungdomsuppror har det i dag en sammansättning där det beskrivs som att ”trotsiga seniorer” dominerar. 2021 hade Christiania 868 invånare och 202 av dem var över 60 år.