Annons:

Premium

Dansk rekordsäsong – men inte för Köpenhamn

Danmark hade en rekordsäsong på hotell och campingplatser under sommaren 2022. juni slog alla tiders rekord för en sommarmånad. Och nu visar september nya rekordsiffror med 3,4 miljoner övernattningar på hotell, feriecenter, campingplatser och vandrarhem. Text: Janne Sundling

”Under pandemin tappade vi 44,5 miljarder danska kronor i omsättning”

Det är inte bara danskarna själva som återvänt, det har även de utländska turisterna.

– Vi har förmått hålla fast i de danska gästerna, men de utländska har också börjat komma tillbaka. Vi prioriterar hotellövernattningar i högre grad säger Jonas Kjær, vd för hotellorganisationen Horesta till Berlingske.

Fast allt är inte frid och fröjd, konstaterar ekonomerna i Arbejdernes Landsbank.

– Knappt hälften säger att de har produktionsbegränsningar beroende på bristen på arbetskraft. Det är markant högre än före coronakrisen. Därutöver märker hotellen också av de ökade utgifterna för bland annat energi, liksom att en generell avmattning i ekonomin kan drabbad dem, säger Brian Friis Helmer, privatekonom i Arbejdernes Landsbank.

På helår ligger Danmark så här långt 39,7 procent över nivån 2021.

Fast orostecknen finns alltså, även om man inte tror på en snabb imbromsning. Servicenäringens konjunkturbarometer, som Danmarks Statistisk sammanställer visar att i hotellen förväntningar på årets tre sista månader tror 52 procent på en fallande omsättning, men 48 procent förväntar sig oförändrad eller stigande omsättning

Ökningen är inte lika stark i Köpenhamn som visar siffror marginellt över dem 2019.

– Man kan säga att danskarna positivt har återupptäckt sin huvudstad, och det är vi naturligtvis glada för. Det samma gäller tyskar, norrmän, svenska och holländare, säger Mikkel Aarø-Hansen på Wonderful Copenhagan.

Men de långväga turisterna har i hög grad uteblivit. Andelen amerikanska turister i år ligger 27 procent under nivån 2019. Resenärer från Storbritannien har minska med 25 procent och – genom coronarestriktionerna – har hela 87 procent färre kineser tagit sig hit.

Affärsresenärerna har också minska med 12 procent jämfört med 2019.

– Under pandemin tappade vi 44,5 miljarder danska kronor i omsättning. Antalsmässigt ligger vi sammanlagt bra till, men med annan sammansättning av turister har vi inte återtagit det ekonomiska bortfallet, säger Mikkel Aarø-Hansen.

Affärsresenärerna gör av med i snitt 2 950 kronor på ett dygn, jämfört med en vanlig turist som gör av med 2 100 kronor.

Kryssningsturisterna är också färre.

– Kriget i Ukraina gör Östersjön samlad till ett mindre attraktivt resmål än förr i tiden. Dessutom var Sankt Petersburg ett av de vanliga kryssningsmålen, som är borta nu. Många rederier har valt Karibien och Medelhavet före Östersjön, säger Aarø-Hansen till Berlingske.

Tidigare i år samlades danska näringsdepartementet, Köpenhamns kommun och Wonderful Copenhagen i en återhämtningsplan kallad ”Comeback Copenhagen 2023”. Där har man fyra ambitioner:

Turismen ska tillbaka på tillväxtspåret, det ska ske en omställning till en ny marknadssituation, Köpenhamn ska vara föregångare som grön turistdestination och turismen ska vara till gan för staden och dess invånare.