Annons:

Zimbabwe vill ta upp kampen med Dubai

Kazakstan gjorde det med Astana 1997, Nigeria med Abaja 1991 och Brasilien med Brasilia 1960 – bytte huvudstad. Nu vill Zimbabwe göra samma sak. Gamla Harare ska ersättas med trendigare Zum Cybercity. Text: Janne Sundling

Den planerade nya huvudstaden återspeglar ”en styrande elitens upptagenhet att inte avbryta sitt liv genom att behöva se smuts och fattigdom”

Mount Hampden, nordost om Harare, är tänkt vara platsen för det nationella parlamentet, centralbankens högkvarter, högsta och högsta domstolar, mineralauktionscenter, en börs, ett presidentpalats och lyxvillor. Denna nya ”cyberstad” kan komma att kosta 60 miljarder dollar.

”Mount Hampden är det nya Harare”, säger Shaji Ul Mulk, miljardären som stöder huvudstadsflytten, och tillade att han investerar 500 miljoner dollar för att komma igång med ett projekt som han tror i slutändan kommer att kosta 60 miljarder dollar och ska likna Dubai, där han bor. 

Harare är en stad full av gropar där sopor sällan samlas in, elförsörjningen är oftare avstängd än på och många förorter har inte haft något rinnande vatten på flera år. Kommersiella byggnader har bara 40 procents beläggning, och stadskärnan är överfull av gatuförsäljare.

Den planerade nya huvudstaden återspeglar ”en styrande elitens upptagenhet att inte avbryta sitt liv genom att behöva se smuts och fattigdom”, säger Stephen Chan, professor i världspolitik vid School of Oriental and African Studies i London till Bloomberg. 

2005 röjde Zimbabwes ledare i slumområdena i ett program som hette Operation Murambatsvina, vilket betyder ”flytta skräpet” på Shona-språket och som fördrev 2,4 miljoner människor. Nu vill man flytta huvudstaden helt.

Enligt kritikerna är det Zimbabwes president Emmerson Mnangagwas senaste försök att återuppliva en nationell ekonomi som nästan har kollapsat. Hittills har han haft liten framgång.

Ekonomin är bräcklig, med en kronisk brist på utländsk valuta som gör det svårt för stora byggprojekt att gå framåt. Zimbabwes valuta har rasat, räntorna är världens högsta och den årliga inflationen är 244 procent.

Presidenten lade grundstenen för projektet den 20 juli och sa att det var ett bevis på hans förmåga att attrahera finansiering.

Zimbabwe vill ta upp kampen med Dubai.

Zimbabwe är nu inte de enda som vill bygga nya städer. Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman har en plan på 500 miljarder dollar den futuristiska staden Neom, och Indonesiens president Joko Widodo driver på byggandet av en ny huvudstad känd som Nusantara till en uppskattad kostnad av 34 miljarder dollar.

Investerare i Zimbabwe ska erbjudas en femårig befrielse från att betala företagsskatt, en lägre inkomstskatt för arbetare och påskyndade immigrationstillstånd för utländsk personal.

250 lyxvillor ska byggas i ett inledande skede och många är redan köpta i förväg, enligt Ul Mulk. Han gav inga ytterligare detaljer om identiteten på köparna men sa att utvecklingen syftar till att tillhandahålla bostäder som kostar mer än 500 000 dollar per hus. Zimbabwes årliga inkomst per capita är 1 737 dollar, enligt Världsbanken.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024