Annons:

Premium

Hetta och trängsel ändrar våra resplaner

För mycket turister och extrema väderförändringar påverkar européernas reseval, visar nya data. Européer som förbereder sig för sin sommarsemester prioriterar ett nytt kriterium: frånvaron av folksamlingar, bevisar nya uppgifter från European Travel Commission. Text: Janne Sundling

”När det gäller att resa bort från trängseln, tror ETC att trenden kommer att fortsätta växa”

Behagligt väder (inte extremvarmt) och attraktiva erbjudanden toppar, men för européer att de näst viktigaste kriterierna för att välja en destination där det ”inte är trångt.” Det är en uppgång från fjärde till tredje plats sedan kommissionens undersökning introducerade frågan ”Vilka kriterier kommer att spela den viktigaste rollen för att välja din nästa destination?” i mars 2022, efter pandemins restriktioner hävdes i EU.
Att slåss om parasoll på Pampelonne Beach i St. Tropez eller trängas på Place du Trocadéro i Paris under de livligare sommarmånaderna blir för mycket. Avskildhet blir het, med social distansering i backspegeln.
– Jag tror att det har att göra med de vanor vi hade under de tre åren av Covid att gå utanför allfartsvägarna och hur bekvämt och spännande det var att upptäcka nya platser, säger Luís Araújo, ordförande för European Travel Commission till Bloomberg.
Mer än två tredjedelar planerar att resa under våren och försommaren, före högsäsongen i augusti, enligt ETC:s intraeuropeiska reserapport. Undersökningsdata samlades in i mars 2023 med deltagare från 10 stora europeiska marknader.
2023 kommer mer än två tredjedelar av den undersökta befolkningen resa före rusningen och ta ut semestrar redan på våren och försommaren.
– Vi går tillbaka till det intraeuropeiska mönstret som vi brukade ha, vilket är att resa under mellansäsong och lågsäsong, säger Araújo.
När det gäller att resa bort från trängseln, tror ETC att trenden kommer att fortsätta växa. Kommissionens medlemsländer har uppmuntrat denna förändring genom att visa upp olika regioner och aktiviteter året runt, förklarar Araújo, och sprida turister över deras territorier.

En annan förändring i den europeiska checklistan för sommarplanering: 7 procent av de svarande säger att de tar hänsyn till extremt väder.
Naturligtvis kommer detta i hälarna på en av de varmaste europeiska vintrarna någonsin och hettan förra sommaren. För första gången har klimatförändringarna en effekt på beslutsprocessen om resor, säger Araújo.
Förra årets katastrofala värmeböljor som började i mitten av juli fick också fler européer att ompröva sina resplaner, med fler på väg mot kontinentens norra kustlinjer och reser under månaderna april, maj, september och oktober.