Annons:

Cirkus Ticket har snurrat klart

Per G Braathens inträde som ny huvudägare i Ticket förefaller allt mer som lugnet efter stormen efter en turbulent vår med chefsavhopp, ägarkonkurs och styrelsetvister.

Nu tar nya ledarduon Dag Tveterås, som gör comeback som koncernchef, och den sparkade men återinsatta Katarina Petrini Sjögren, vd för Ticket Privatresor, över rodret i Ticket.
– Det har varit en rörig vår för Ticket i en tid som rent allmänt är tuff. Nu ligger fokus på att få balans mellan kostnader och intäkter och börja tjäna pengar igen, säger Dag Tveterås. 
Kan det bli fråga om fler uppsägningar?
– Så länge som över 50 procent av våra kostnader är personal kan det vara svårt att undvika.
Turbulensen i bolaget började redan i början av april då koncernchef Lennart Käll meddelade att Katarina Petrini Sjögren, vd för Ticket Privatresor, skulle få lämna bolaget som en del av en sparplan. Beslutet ledde till starka reaktioner inom resebyråkedjan och Anders Embring, marknadschef på Ticket privat, avgick i protest.
Bakom kulisserna utspelade sig enligt vad Travel News erfar en maktkamp inom styrelsen. Det ena lägret ville enligt initierade källor ha kvar Petrini och ifrågasatte Lennart Käll som koncernchef med tanke på de storförluster som resebyrån har gjort det senaste året. Det andra lägret, som var i majoritet tack vare de isländska storägarna, ville sitta still i båten.
Karusellen fortsatte när storägaren Fons gick i konkurs. Knappt två veckor senare meddelade Käll att han lämnar bolaget för ett jobb som vd för Länsförsäkringars dotterbolag Wasa Kredit. Samtidigt gjorde Dag Tveterås comeback som koncernchef, ett jobb som han själv innehade i början av 2000-talet.
– Lennart Käll valde själv att sluta. Möjligen kan hans ambitioner att hitta ett nytt jobb ha påverkats av att styrelseordföranden för någon månad sedan meddelade Käll att han inte hade hela styrelsens förtroende, säger en källa med god insyn i turerna kring bolaget. 
Dag Tveterås valde att ge Katarina Petrini och Anders Embrink tillbaka jobben.
– Jag har jobbat med Katarina tre år tidigare och behövde ett starkt ledarteam. Hon var inte svårövertalad, säger han.
Några dagar senare kom beskedet att Per G Braathen förvärvar de 29,3 procent av aktierna som Fons tidigare hade.  
– Jag har följt bolaget en längre tid och tror på bolaget. Därför köper jag aktierna, säger Per G Braathen.
Per G Braathen äger också bland annat Malmö Aviation och Caribia.
Kommer ni att hitta synergier mellan Malmö Aviation och Ticket?
– Nej, vi håller alla våra bolag isär och tänker inte försöka göra som Palmi Haraldsson och få Ticket att göra annat än de ska hålla på med.
En av Braathens närmaste män inom hans investmentbolag Braganza är Göran Grell, med ett förflutet både på Ticket och som vd för konkurrenten Resia.
Kan man gissa att ditt köp innebär att Göran Grell gör comeback?
– Hans kompetens passar med Ticket och jag tror ganska säkert att han kommer att bli delaktig på något sätt.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024