Annons:

Premium

Schiphol vill ha förbud mot privatjet

Schiphols flygplats i Amsterdam vill stoppa privatflyg. Det kan skapa ett prejudikat för privatflyg runt om i världen. Nederländernas största flygplats tillkännagav sina avsikter i april, när den tillkännagav planer på att förbjuda nattflyg och privatjet med start 2026. Text: Janne Sundling

”Antalet privata jetplan globalt har mer än fördubblats under de senaste två decennierna”

Förslaget om ett stopp för privata flygresor följer efter år av klagomål från lokalbefolkningen om buller. 

– Jag inser att våra val kan ha betydande konsekvenser för flygindustrin, men de är nödvändiga. Det här visar att vi menar allvar, sa Ruud Sondag, tillförordnad vd för Royal Schiphol Group, i ett uttalande.

Implementering av förbudet beror på kompromisser som inte har uppnåtts ännu, och kompliceras ytterligare av pågående rättstvister. Men Schiphols exempel vara ett förebud om hur andra länder hanterar saken.

Schiphol

Åtgärder för att minska utsläppen och bullerföroreningarna på Schiphol började förra året, när den nederländska regeringen – majoritetsägaren i Royal Schiphol Group – föreslog att minska flygplatsens årliga flyg till 440 000 till 2024, från nuvarande 500 000. Regeringen föreslog senare ett tak på 460 000 flygningar som ett mellanliggande steg, men flygbolagen ifrågasatte restriktionerna i domstol. Den 5 april 2023 beslutade en domare till deras fördel och sa att regeringen inte hade följt det korrekta förfarandet.

En dag före domen tillkännagav Schiphol en rad ytterligare åtgärder, inklusive förbudet 2026 mot nattflyg och privatjet. Flygplatsen noterade att cirka 17 000 privatjetflyg använde flygplatsen förra året, vilket orsakade mycket buller och genererade 20 gånger mer koldioxidutsläpp per passagerare än kommersiella flygningar. Ungefär 30–50 procent av privatjetflygen från Schiphol går till semesterorter som Ibiza, Cannes och Innsbruck, alla destinationer som också trafikeras av kommersiella flygningar.

Ungefär 30–50 procent av privatjetflygen från Schiphol går till semesterorter som Ibiza, Cannes och Innsbruck, alla destinationer som också trafikeras av kommersiella flygningar.

Små flygbolag betonar att privatjetplan är ett viktigt affärsverktyg. Med en prislapp tur och retur på 15 000 euro till 25 000 , beroende på destination, kan entreprenörer använda ett viktig europeisk nav som ligger mindre än en halvtimmes bilresa från Amsterdams affärsdistrikt.

Kritiker av Schiphols plan hävdar att det inte är meningsfullt att förbjuda privatjetplan på en flygplats, eftersom många flygare helt enkelt kommer att välja en annan. Medan Schiphol är Nederländernas främsta flygplats för affärsflyg, flyger privatjetplan också från bland annat flygplatserna Lelystad, Rotterdam, Haag och Eindhoven.

Rotterdam The Hague Airport, som också ägs av Royal Schiphol Group, var snabba att förklara att den inte har kapacitet att ta på sig flyg från Amsterdam. 

Eftersom privatjetplan är mindre än kommersiella flygplan och har rika användare, är de en logisk testbädd för innovationer som batterikraft och SAF. Småskalig användning kan skicka en tydlig efterfrågesignal som hjälper dessa marknader att växa, och vissa klimatgrupper och politiker har efterlyst politik som skulle förbjuda privatjetplan från kortare rutter om de inte använder grönt väte eller el.  

De privata flygningar står för bara 4 procent av de globala koldioxidutsläppen från flyget. Ett privat jetplan släpper ut upp till 2 ton CO2 under en enda timmes flygning 

Även privatflyget är på uppgång. Antalet privata jetplan globalt har mer än fördubblats under de senaste två decennierna, enligt en rapport som publicerades denna vecka av Institute for Policy Studies, en Washington, DC-baserad tankesmedja. Rapporten citerade rekordstora 5,3 miljoner privata flygningar förra året och en ökning med 23 procent av utsläppen från privatjetplan sedan pandemins början.

I Europa ökade antalet flygningar med 64 procent förra året, vilket ledde till en nästan fördubbling av CO2-utsläppen, enligt en studie utförd av holländska miljökonsultföretaget CE Delft beställd av Greenpeace. 

Den franska transportministern Clément Beaune har sagt att landet undersökte en skatt på privatflyg, eller andra medel för att få företag och rika individer att begränsa deras användning.