Annons:

Grattis idag fyller KLM 100 år

År 1919 grundade den holländska flygpionjären Albert Plesman framtidens flyg. Han hade en vision om ett nätverk som förenar människor. Idag, hundra år senare, förbinder KLM världens hörn och har ledarpositionen i flygbranschens hållbarhetsarbete, enligt ett pressmeddelande.

– KLM är en stolt hundraåring som har mycket att fira på sin födelsedag – och vi vill framförallt rikta ett stort tack till de fem miljoner passagerare som flyger med oss varje år från Norden. Vi kommer att fortsätta göra avtryck inom flygindustrin och gör just nu stora och intressanta åtaganden inom branschens stora utmaning, för att skapa ett mer hållbart flyg, säger Paul Terstegge, Nordenchef Air France-KLM.

KLM har mycket att vara stolta över i sin hundraåriga historia. 1990 öppnade KLM Environmental Centre och sedan dess har fokus legat på hållbarhet. Detta uppmärksammades nyligen i årets upplaga av Dow Jones Sustainability Index, där KLM tillsammans med Air France för 13e gången utsågs till världens mest hållbara flygbolag.

Redan för tio år sedan genomförde KLM den första flygningen på hållbart flygbränsle och året innan introducerade bolaget CO2ZERO, ett program för klimatkompensation för sina resenärer. Tidigare i år ingick KLM i ett partnerskap om Europas första fabrik för hållbart flygbränsle. Anläggningen, som ligger i Nederländerna, ska stå klar år 2022 och ha en årlig produktion av 100 000 ton hållbart flygbränsle.

I juni i år presenterade KLM initiativet ”Fly Responsibly”, där bolaget förbinder sig att bidra till en mer hållbar framtid inom flygindustrin. Initiativet omfattar KLM:s samtliga befintliga och framtida hållbarhetssatsningar, men bjuder även in industrin och andra flygbolag, konsumenter och företagskunder till att vara med och bidra.

Tillsammans med Delft University of Technology deltar KLM också i utvecklingen av Flying V, en ny, mer bränslesnål flygplanstyp. Under oktober månad premiärvisas en modell av det nya flygplanet, liksom en fullskalig sektion av kabinen, på KLM Experience Days på Schiphols flygplats utanför Amsterdam.

Fakta om KLM i de nordiska länderna

KLM har också en lång historia i Norden. Den första flygning till Sverige skedde 1920. Fem år senare flög KLM även till Danmark. År 1939 började vi flyga även till Norge och Finland.

Kommentarer är stängda.