Annons:

Hårdare krav på Airbnb-marknaden i New York

Den allt mer vildvuxna uthyrningen på Airbnb i New York måste regleras, menar stadens styrande. Men åtgärder väcker starka protester hos uthyrarna. Text: Janne Sundling

”Uthyrarna menar att de föreslagna reglerna är för betungande”

Borgmästare Eric Adams administration vill införa en lagstiftning som kommer att tillämpa vissa befintliga lagar mer strikt och även lägga till nya tuffa åtgärder. Värdarna måste registrera sina fastigheter hos staden, inklusive namn på alla permanent boende och deras relation till sökanden, och skicka in detaljerade uppgifter som anger vilka delar som kommer att användas för uthyrningen och markera brandutgångar, bland andra krav.

New York Citys tjänstemän höll i veckan ett livlig möte med fastighetsägare om ändringar av korttidshyreslagar som kommer att göra det mycket svårare för värdar att lista sina lägenheter på Airbnb och andra plattformar.

Hyresgäster ska få ett hyresavtal, och måste ha en myndighetslegitimation och dokument som visar att de har rätt att hyra ut. Uthyrning på Airbnb och andra plattformar som inte är registrerade kommer att förbjudas.

Airbnb har länge haft en diskussion med New Yorks stadsmyndigheter, och det är en av deras största marknader. Regelverket är redan bland de mest restriktiva i landet och i huvudsak förbjuder uthyrning av de flesta lägenheter i mindre än 30 dagar utan att ägaren är närvarande. 

Airbnb säger att hyrorna ger människor en välbehövlig källa till extra inkomst på en dyr bostadsmarknad.

– Min socialförsäkring och min pension täcker inte mina levnadskostnader och utan denna inkomst från korttidsuthyrningen skulle jag inte kunna betala mitt bolån och jag skulle förlora mitt hem, sa Aimee Thrasher, en Queens-baserad Airbnb-värd, vid mötet.

Uthyrarna menar att de föreslagna reglerna är för betungande. 

En del var särskilt missnöjda över den befintliga lagstiftningen som förbjuder en uthyrare att ha en nyckel för att låsa sitt privata utrymme.

”För närvarande är detta en helt oreglerad marknad och konsekvenserna har varit katastrofala för New York-bor”

New York har nära 24 000 aktiva korttidsuthyrningar online, inklusive Expedia Group:s Vrbo, enligt branschdataleverantören AirDNA.

Airbnb ingick en uppgörelse 2020 som kräver att företaget delar information om sina listor med staden på kvartalsbasis. Lagstiftningen som väntas börja gälla i januari går längre.

Under sommaren stämde borgmästarens kontor en operatör för en olaglig Airbnb-verksamhet på flera miljoner dollar på Manhattan. Ett distrikt i New York anklagade också en man i Florida som beskrivits som ”Vargen på Airbnb” för bedrägerier efter att han påstås ha drivit ett illegalt Airbnb-hotellsystem och lurat hyresvärdar på hyresbetalningar.

– För närvarande är detta en helt oreglerad marknad och konsekvenserna har varit katastrofala för New York-bor, sa New York State Assembly-medlem Zohran Mamdani vid utfrågningen.

Office of Special Enforcement kommer att ta till sig uthyrarnas åsikter innan den slutliga lagen träder i kraft i januari. Värdar ska kunna bötfällas så mycket som 5 000 dollar för bristande efterlevnad.

Kommentarer är stängda.

Skandinaviens största safaripark söker operation manager
Sista ansökningsdag:
11 februari 2023
Jambo Tours söker en biljettör
Sista ansökningsdag:
31 januari 2023
Restaurangchef – Vaxholms Kastell & Badholmen
Sista ansökningsdag:
23 februari 2023
Sales Executive – Junior – Stockholm
Sista ansökningsdag:
2 februari 2023