Annons:

Klimatförändringar hotar många av Europas skidorter

Vid två graders uppvärmning kommer var fjärde skidort i Europa att vara hotad, enligt en ny studie. De svenska fjällen kommer att klara sig bättre än genomsnittet – men många anläggningar kommer ändå att få svårt att gå runt, rapporterar DN.

En ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change visar att många europeiska skidområden riskerar att råka ut för snöbrist vart och vartannat år.

Vid två graders uppvärmning är det enligt studien väldigt hög risk att 27 procent av skidområdena i Europas berg kommer att få så lite snö att det inte längre blir lönsamt att driva skidanläggningar. Även om man tar hänsyn till en ökad användning av konstsnö.

Om risken för dåligt snötäcke är så hög kommer det i de allra flesta fall inte att vara ekonomiskt lönsamt att driva en skidanläggning.

– Det beror förstås på anläggningen, men en tumregel är att du behöver minst 100 skiddagar per säsong under sju av tio vintrar. Annars får du ekonomiska problem, säger Cenk Demiroglu som är docent vid institutionen för geografi vid Umeå universitet.

För de nordiska bergen ser siffrorna bättre ut i studien. Vid två graders uppvärmning skulle runt åtta procent av områdena råka ut för snöbrist, en siffra som ökar till 40 procent vid fyra graders uppvärmning.

Men Cenk Demiroglu kallar det glädjesiffror.

– I verkligheten är det ännu värre. De har begränsat sin forskning till bergsområden. I Norden handlar det om runt 240 skidområden, men totalt har vi över 600 om du inkluderar de som inte ligger i bergen, och det är de som kommer att drabbas först när klimatet förändras. Så resultatet är faktiskt åt det optimistiska hållet, speciellt för Sverige.

En kommentar

  1. Galt Falk: Prata med Al Gore och andra virrpannor om detta ämne, för ett antal år sedan hävdade han att bägge polerna vara helt isfria senast år 2015. Vintern 2022/23 slogs alla kända rekord i USA med bl a 30(!!!) meter natursnö i Sierra Nevada/Kalifornien. Och de senaste 10 åren har Alperna haft vintrar med utmärkta snöförhållanden och normal temperatur. Ser fram emot en fin vinter 2023/24.
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024