Annons:

Skistar en vinnare när Europas alporter smälter bort om 30 år…

Att klimatförändringarna får snön att smälta vid skidorterna i Alperna kan vara en positiv nyhet för svensk skidindustri, skriver DN. Enligt turismforskaren Harald Rice kan Sverige bli en ”sista utpost den europeiska skidindustrin” under den andra halvan av seklet.

– Norra Sverige kommer att ha en klimatfördel jämfört med Alperna när det gäller snötillgång, det råder ingen tvekan om det, säger han.

Även Skistar tillstår detta i sin senaste års- och hållbarhetsrapport och beskriver hur ”ökad turism söderifrån” kan bli ”en möjlighet efterhand” enligt Omni Ekonomi.

7 kommentarer

  1. Roland: Även under den andra halvan av seklet lär det finnas snö i alperna om man tar sig över en viss höjd. Var i Skandinavien kan man åka skidor på höjder över 3.000 meter t.ex.?
  2. Erik Huss, glaciolog: Bra fråga, Roland! Du har två faktorer som styr snötillgången i bergen: 1. Altituden, där temperaturen sjunker med cirka 1 grad C per 100 meter höjd. Till exempel har temperaturen i Alperna och Skanderna stigit med drygt 2 grader de senaste 100 åren, vilket gjort att snögränsen också flyttats drygt 200 höjdmeter upp i bergen. Det är också detta som gör att glaciärerna smälter så snabbt. 2. Latitudeffekten, där det blir kallare ju längre norrut du kommer. Nu ökar temperaturen snabbare ju längre norrut vi kommer – pga av att isen (och dess reflekterande förmåga) försvinner i Arktis – så även våra vintrar blir snabbt kortare. Jag tror Skistar tänker i det korta perspektivet: Vintrarna försvinner snabbt i Alperna, men vi har fortfarande lite snö kvar i norr. Ett tag. Bara i Italien har 300 skidorter fått stänga ned pga snöbrist sedan 1990-talet. Det ironiska är att Skistar hoppas på att fler skidturister från Europa ska komma till svenska skidorter, med flyg. Och då motverkar man ju sin egen affärsverksamhet som är beroende av minusgrader och natursnö, så att säga.
  3. Alperna kommer alltid vara oslagbart: De senaste 10 åren har Alperna haft rekordvintrar med kallt väder och mycket snö. Inte minst under de 2 pandemivintrarna. Skistars orter blir aldrig vinnare. Regn, slask, mörker, låg fallhöjd och överprisade produkter är inget som krävande skidåkare efterfrågar. Är det inte bättre att vi slutar spekulera och ser verkligheten - vad som händer år efter år?
  4. Alperna kommer alltid vara oslagbart: De senaste 10 åren har Alperna haft rekordvintrar med kallt väder och mycket snö. Inte minst under de 2 pandemivintrarna. Skistars orter blir aldrig vinnare. Ofta regn, slask när Atlanten ligger ett stenkast bort, mörker, låg fallhöjd och överprisade produkter är inget som krävande skidåkare efterfrågar. Är det inte bättre att vi slutar spekulera och ser verkligheten - vad som händer år efter år? PS. Longituden är också en faktor, ju längre österut, desto kallare.
  5. Ski link: Är kommentarsfältet avstängt? Så mycket korkad info går inte stå oemotsagd?????
    • Travel News: Det är igång. Men vi jobbar inte så mycket på helgerna.
  6. Realisten: Erik Huss - expert? Longituden är lika viktig som Latituden. Varför är Budapest kallare än London och Paris??? Trött på domedagsprofetior. Lev och njut av Alpernas fantastiska vintrar. De senaste 10 åren har slått många snörekord. Iår vänder jetströmmen nästa vecka och kylan och snön återvänder.