Annons:

Premium

Analys: Detur är det sista reseindustrin behöver

När resebranschen som bäst behöver allmänhetens stöd gör Detur sitt bästa för att rasera förtroendet med lögner, mörkläggning, problem för kunder och leverantörer, inställda resor hela säsongen och allmän otillgänglighet. Av: Leif Holmkvist.

Deturs fyra nordiska försäljningsbolag har resegarantier hos Kammarkollegiet på totalt 89,6 miljoner kronor, varav 34,4 miljoner är tidsbegränsade säkerheter. Mycket tyder på att de kommer att behövas under det som Detur kallar ”omtag”

Haluk Semiz och Engin Gülmez heter herrarna som ansvarar för, helt fel ord förresten, missköter den koncern där Detur ingår. Styrelseledamoten Yigit Tezel hoppade klokt nog av för en vecka sedan.

De senaste orena och röriga boksluten avser år 2020, då bolagen förlorade pengar i stor skala. Detur Sweden AB gick från 2019 års 168 miljoner i omsättning till 4 miljoner och gjorde en förlust på 6 miljoner. Bolaget såldes då till Nordco Tours AB som är dotterbolag till Haluk Semiz ägarbolag Reslan Invest AB. Nordco tillfördes 63,5 miljoner kronor i aktieägartillskott, ”genom kvittning”, oklart hur och mot vad, varefter pengar bokades vidare i de förlustbringande verksamhetsbolagen i Norden.

Trots pågående pandemi och svajiga finanser talar Haluk Semiz i förvaltningsberättelsen om avsikten att skapa ”en global aktör” genom att hans ”unga och dynamiska team” skapar ”värde och tillfredsställelse för sina kunder”.

”Utelåsta från sina rum där pass och tillhörigheter ligger om de inte betalar rummet, som de redan betalat Detur för, en gång till.”

Hur tillfredsställda Deturs kunder i Turkiet är i dag har vi kunnat läsa i kvällspressen. Utelåsta från sina rum där pass och tillhörigheter ligger om de inte betalar rummet, som de redan betalat Detur för, en gång till. Många resebolag betalar…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024