Annons:

Premium

Äntligen våras det för SAS

Miljardförlust igen. Ingen fara, det kan ses som en framgång under de månader då vi flyger minst. Och Anko van der Werff har fattat att SAS också måste bli ett bolag för ”vanligt folk”. Av: Leif Holmkvist.

“Att konsortiet som köpte SAS hostade upp 13 miljarder kronor för ett skuldsanerat bolag är en enorm framgång för Anko van der Werffs strategi“

”Destination Unknown” heter SAS senaste jippo för de poängjägare som bolaget satsat stenhårt på och samlat 7,5 miljoner Eurobonuskunder. Betecknande nog utgår den hemliga resan från Kastrup och landar på okänd ort, sannolikt någon av de nya destinationer kring Medelhavet som SAS lagt in i sommarprogrammet. Ett sätt att trösta poängsamlarna som oroar sig väldeliga inför övergången från Star Alliance till Sky Team.

På Krigsflygskolan var min kompis Bosse duktig på allt, utom navigering. Hans flyglärare sade: ”Du gör perfekta landningar – fast fan vet var?”

Var SAS ska landa har också varit en fråga de senaste 15 åren. Det blev Paris, inte Frankfurt som många trodde. Att konsortiet som köpte SAS hostade upp 13 miljarder kronor för ett skuldsanerat bolag är en enorm framgång för Anko van der Werffs strategi för att rädda företaget.

Nu verkar SAS-chefen också ha accepterat att affärsresandet aldrig mer kommer att nå förpandemiska nivåer. De nya destinationerna visar att bolaget också satsar på oss som hellre solar och badar än jagar poäng. Ingen flyger väl till Ibiza för att göra (någorlunda rumsrena) affärer. Tiden är sedan länge förbi då SAS marknadsförde sig som ”The Businessmans Airline” och gav fingret åt oss som gillar konkurrens.

Även rekonstruktionen rullar på enligt plan, nu också med stöd från de oprioriterade borgenärerna, och SAS hoppas få ett okey från domstolen i New York redan inom någon månad. Sedan följer en sannolikt smärtfri rekonstruktion av det svenska moderbolaget SAS AB då aktier och hybridobligationer dras in och går i papperstuggen.soim

Nästa år köper troligen Air France-KLM upp sig till majoritetsägare genom att ta över Castlelakes aktiepost. Gamfonden Apollo är redan ersatt av ett brygglån på fem miljarder kronor från Castlelake. Protesterna mot höstens affär har tystnat och EU-kommissionen har därtill godkänt svenska och danska statens stöd till SAS under pandemin.

Anko van der Werff kan vända ansiktet mot vårsolen en stund och glädjas åt att hans bolag inte längre störtblöder. Kassaflödet från rörelsen under det mörka vinterkvartalet var nära noll. I sommar blir det positivt.