Annons:

Delrapport 1 från Sveriges Mallorca: rädda Almedalsveckan från sotdöden!

I helgen var Travel News chefredaktör Viggo Cavling på Gotland och samlade in tips till det som ska bli RES stora guide till Gotland. Det är en smula ironiskt att Travel News systertidning RES har handplockade guider till över sextio destinationer på världens alla kontinenter, men inte till Gotland. Men snart ska det bli ändring på detta.  Detta är dock inte platsen för hotell- och restaurangtips utan vår första analys av turistnäringens situation på Gotland. Det kommer fler analyser av Gotland om någon dag.

Min första spaning är att politikerna på Gotland genast borde tänka om när det kommer till Almedalsveckan. Årets vecka ställdes som bekant in på grund av corona. Riksdagspartierna föreslog en omstart nästa år och att veckan skulle kortas till fyra dagar och att de åtta partierna skulle dela på varsin dag. Starten skulle vara en torsdag och den korta veckan skulle avslutas på den söndag som normalt inleder Almedalen. 

Jag är en av de ansvariga för den enorma hajpen av Almedalsveckan. Jag besökte veckan första gången för femton år sedan tillsammans med min dåvarande vapendragare Claes de Faire, jag var då chefredaktör på reklam- och media-tidningen Resumé. Det var två veckor efter reklam-VM i Cannes och min upplevelse var att vi kom till en oplöjd åker. På rivieran var det cocktailparty i varje gathörn och varje morgon fick man en daglig tidning om vad som hände på mässan och vem som vunnit vilket pris. Borde man inte kunna göra något liknande sa jag till min chefer på Bonnier och bestämde att vi både skulle ge ut en daglig tidning och ha event och mingel-party varje kväll efter politikernas tal. Under några tidiga år var Resumé den stora aktören i Almedalen och veckan gick från att vara den med noll i omsättning till att bli vår mest lönsamma. Sen vaknade de stora elefanterna och Expressen, TV4 och Dagens industri tog över initiativet. 

Fram till 2018 har det varit lag i det offentliga Sverige och stora delar av näringslivet att vara i Almedalen. Men sanningen är att detta har gällt de fyra första dagarna. Söndag till onsdag, sen har alla packat ihop sina stånd och sitt rosévin och åkt hem. De sista dagarna har varit världens längsta bakrus. Är man inte på plats utan följer Almedalen via media är bilden att allt rullar på, men i verkligheten är hotellen och krogarna halvtomma eftersom vanliga turister inte vågar sig hit. En fyra dagars vecka i Almedalen hade koncentrerat styrkorna och blivit en nystart. Att köra på som inget hänt är mycket farligt. Jag är övertygad om att många offentliga aktörer under corona har insett att man kan leva utan Almedalen. Att åka till Gotland är dyrt och under Almedalen skenar kostnaderna helt utan kontroll. Exakt varför de lokala politikerna valt denna farliga väg för Almedalen förstår jag inte. Men det ryktas att de sju är rädda för att dela dag med Sverigedemokraterna. Alltså vilket trams. Jag tror inte alls på denna beröringsskräck, tvärtom tror jag att politikens olika kanter blir tydligare när de ställs mot varandra. Och som trogen besökare på Almedalsveckan vore det häftigt att få vara med på hela programmet utan att bli utmattad. Vet man dessutom att man bara måste jobba fyra dagar tar man gärna med sig familjen och hyr en stuga långt från vansinnet innanför ringmuren. Det funkar inte om man ska vara på plats i åtta dagar. En fyradagarsvecka håller upp priserna och gör att även icke politiker vågar till Sveriges vackraste ö. Alltså, lokala politiker tänk om. Än finns det tid att rädda Almedalsveckan från sotdöden.

 

Kommentarer är stängda.