Annons:

Premium

Finns det svensk kaffe i metaversum?

Blir metaversumskiftet som millennieskiftet? Mycket snack, men inget händer? Eller är vi där snart: att vi reser i VR i stället för IR? Branschens trendspanare har i alla fall bestämt sig: 2023 sker den stora IT-revolutionen i resandet. Text: Janne Sundling

”Under de kommande åren kommer metaversum att ta resenärernas engagemang till nästa nivå”

Minns ni möjligen Y2K? Vid senaste sekelskiftet fanns en utbredd tro om att datorer skulle löpa amok, centrala system sluta fungera när klockan slog 00.00 den 1 januari 2000. Otaliga konsulter kallades in, konferenser hölls och IT-avdelningen avstod från skumpan på nyårsfesten för att vara startklara att åka in till jobbet och rädda vad som räddas kan.

Sedan hände… ingenting. Vi bytte år och sekel bara, helt lugnt.

Är metaverse, eller metaversum resebranschens Y2K? Vill vi göra resor IR eller VR? Eller testa först i VR för att sedan resa IR?

Man med VR-headset som har en virtuell verklighetsupplevelse i en skog.

Resetrenderna inför 2023 handlar enligt tidigare rapporter från Booking.com, Visit Sweden och nu IT-reseföretaget Amadeus Travel mycket om metaversum. De och många andra. Nu behöver vi inte resa för att resa.

Eller som Amadeus skriver i sin trendrapport:

”Under de kommande åren kommer metaversum att ta resenärernas engagemang till nästa nivå. Resenärer kommer att kunna njuta av djupare kulturupplevelser i en onlinevärld, utforska virtuella konserter och utställningar. Tekniken erbjuder också en enorm potential för assistans före resan och möjligheten att ”prova på innan du köper”, vilket skapar ytterligare vandringslust och spänning. Detta kommer att bli allt mer populärt som ett sätt att prova på dyrare resor så som lyxkryssningssemester”.

”Länder som Georgien, Kroatien, Island och Tyskland har redan skapat officiella system för att locka digitala nomader”

Bevis tack! Ja, Amadeus pekar på Walt Disney som har planer på att skapa en verklig nöjespark som inkluderar en parallell 3D virtuell världsupplevelse. Sydkoreas huvudstad Seoul vill gå in i metaversum till 2023, med en plattform med titeln Metaverse Seoul.

Qatar Airways tillkännagav nyligen Qverse med MetaHuman-kabinpersonal, vilket ger en upplevelse av att utforska, navigera och checka in på Hamad International Airport.

Amadeus 2023 Travel Trends identifierar fem trender som företaget tror kommer att spela en viktig roll i att forma resandet under nästa år.

Resesäljare. Foto: Istock

• En ny typ av resebyrå: Metaversum gör det möjligt för resenärer att utforska en destination innan de anländer eller återuppleva sina minnen efter.

• Nya betalningslösningar: Biometri hjälper till att skapa en smidig rese- och betalningsupplevelse. Flygplatser använder redan biometri för resedokumentidentifiering, så det logiska nästa steget är att utnyttja denna identitetskontroll för alla betalningar som resenärer gör under sin resa.

• Mindre bagage: Hotell kommer att erbjuda resenärerna fler bekvämligheter så att de kan resa lättare. Resortanläggning och hotell erbjuder i allt högre grad uthyrning av skrymmande föremål, såsom sportutrustning och träningskläder.

• Distansarbete: Distansarbetare kommer att anta en allt mer nomadisk livsstil och migrera till olika platser när policyerna för ”arbete var som helst” blir normaliserade. Distansarbetare kommer att bosätta sig i en allt mer nomadisk livsstil och migrera till olika platser. Vi kommer att se dem som tillbringar mindre tid i sina…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024