Annons:

Prognos: Så mycket kommer vi att resa 2021

Analysföretaget Nordicbench har sin senaste rapport Svensk Privatresebarometer en prognos för resandet nästa år. Tyvärr är det nedslående siffror för reseindustrin. Inför 2020 var planen att resa utomlands tre gånger per år. Inför nästa år är samma siffra 1,7. Även budgeten för utlandsresan har gått ner rejält från 50 421 kronor till 33 358 kronor.  Även inrikesresandet går ner, men med mer modesta siffror från 3,7 till 3,4. Och här ligger budgeten ganska stilla på knappt 18 000 kronor.

I första hand vill vi alltså resa inom Sverige. När det kommer bortom landsgränsen så är de tre hetaste länderna Spanien, Danmark och Tyskland.

Asien är lockar ännu färre. 22 procent drömde om denna världsdel inför förra året. I år samma siffra 13 procent. Ännu färre vill åka till Nordamerika. Här har siffrorna gått från 17 procent till 10.

Ving och TUI är nästan lika populära när det kommer till researrangör, men hela 42 procent vill semestra på egen hand utan arrangör.

Hyrbil är det mest bekväma sättet att resa under corona.

Totalt deltog 1630 personer i undersökningen.  

Hela rapporten hittar du här.

9 kommentarer

  1. Anonym: Pandemin kommer inte vara över 2021. Resandet bland tänkande människor kommer sannolikt vara + - noll under 2021.
  2. Anonym: Siffran 1,7 är sannolikt från resebranschen som tror att människor inte själv kan tänka.
  3. Specialisten på specialresor: Resandet kommer tillbaka snabbare än många tror. Vaccinet får en mer kraftfull påverkan på attityden till utlandsresor än vad vi idag gissar. Sommaren 2021 blir bra, vintern 21/22 är tillbaka på normala volymer - det ser vi redan idag på tidiga förhandsbokningar.
  4. Anonym: Du har inte förstått att det kommer att ta tid atr få vaccin, att se hur det skyddar alla grupper och alla kommer tyvärr inte att vaccinera sig. Så tyvärr är frågan hur många år pademin kommer att påverka oss.
  5. Gérald Amoudruz - World of Destinations: Alltid kul när en "anonym" ska agera profet!
  6. Erik: Bara för att antalet förhandsbokningar är "stort". Så betyder inte det att alla kommer bli av. Mycket beror på hur andra länder väljer att göra med internationell turism. Visst har vi det bra här i Europa där vi har koll på alla och kan vaccinera en betydande skara människor. Men den lyxen har inte alla länder, framförallt inte i Asien. Vi kommer ju inte resa någonstans där det är fortsatt krav på t.ex karantän och munskydd och ansiktsvisir vart man än går. Turismen behövs i Thailand, Vietnam, Filippinerna osv men inte på bekostnad av befolkningens hälsa. Ska vi västerlänningar komma dit som om vi är odödliga, vaccinerade och kaxiga medan lokalbefolkningen fortfarande krävs på hårda restriktioner. Nej tack
  7. Erik: Antalet förhandsbokningar säger egentligen ingenting om hur resandet kommer utvecklas. Allt beror på hur andra länder kommer göra med internationell turism. Vi västlänningar har lyxen med vaccin och att man har hyfsad koll på sin befolkning. Men många länder har inte den lyxen, framförallt inte i Asien och om dessa länder inte kommer frångå krav på karantän och munskydd och ansiktsvisir vart man än går, så kommer turister inte åka dit. Det är en sak att vi i Europa lyckas, de andra länderna ska klara av att göra likadant. Turismen behövs, det är nog alla länder överens om, framförallt i länder där turism verkligen är allt. Men inte på bekostnad av befolkningens hälsa.
  8. Erik: Antalet förhandsbokningar säger egentligen ingenting om hur resandet kommer utvecklas. Allt beror på hur andra länder kommer göra med internationell turism. Vi västlänningar har lyxen med vaccin och att man har hyfsad koll på sin befolkning. Men många länder har inte den lyxen, framförallt inte i Asien och om dessa länder inte kommer frångå krav på karantän och munskydd och ansiktsvisir vart man än går, så kommer turister inte åka dit. Det är en sak att vi i Europa lyckas, de andra länderna ska klara av att göra likadant. Turismen behövs, det är nog alla länder överens om, framförallt i länder där turism verkligen är allt. Men inte på bekostnad av befolkningens hälsa. Nej!
  9. Vict: Men om man ska se något 'positivt" utifrån hela den här absurda situationen så är det ju att, det högst troligt kommer en uppsving för resenäringen av aldrig tidigare skådat slag, NÄR världen väl börjar bli normal igen. Alla resenärer står princip i startblocken för att kunna börja resa igen, och när det startskottet går så kommer miljontals människor börja resa igen. Flygen och charterdestinationerna kommer fyllas till bristningsgränsen och resmål lite längre bort kommer få fler turister än förut. Världen fick sin reboot. Snart är systemet åter "Up and Running"