Annons:

Så förändrades flygbranschen av pandemin

När flygbranschen kommit ur pandemin är det tydligt att det har skett strukturella förändringar. Det handlar om flygbolagens förhandlingsstyrka, konsolidering av flygbolag och trycket på försörjningskedjan. Text: Janne Sundling

”I juni 2022 stod lågprisbolagen för 45 procent av alla flygningar inom Europa”

En undersökning bland flygplatsorganisationen ACI Europes medlemmar visar en del av de förändringar som skett från 2019 och framåt:

Lågprisbolag (LCC) står för en ökande andel flygningar. I juni 2022 stod lågprisbolagen för 37 procent av alla flygningar till, från eller inom Europa och 45 procent av alla flygningar inom Europa; det är cirka 5 procentenheter högre än deras andel under 2019, före pandemin. 

De fem största flygbolagen efter kapacitet har en ökande andel flygstolar varje år, vilket ökar dessa flygbolags kraft. 

Många rutter ändrades efter 2019. 2021 fanns inte över 35 procent av de rutter som flygbolag flög till, från och inom Europa under 2019. Dessa ruttförändringar drivs främst av LCC; 2022 fanns inte 941 rutter som Ryanair flög under 2019. 

Flygbolag arbetar med kortare planeringshorisonter än vad som var fallet före pandemin. Detta innebär att de är mer flexibla i växlingskapacitet. Som ett resultat förhandlar flygbolagen också hårdare om rabatter. Fritidsresenärerna utgör en allt större andel av resenärerna. Detta ökar konkurrenstrycket på flygbolagen, och därmed flygplatserna, eftersom fritidsresenärer är mer känsliga för prisförändringar. Med andra ord, när flygpriserna stiger, flyttar fritidsresenärer till billigare destinationer, kör bil i stället för att flyga eller stannar hemma. 

”Omkring 275 miljoner människor förväntas resa mellan 25 maj och 4 september”

Bloomberg har talat med experter om förändringarna som syns 2023, och ser några fenomen, även om de upptäckts med utgångspunkt från utvecklingen i USA:

Ett sammanflöde av post-pandemiska krafter betyder att flyga sannolikt kommer att vara trångt och dyrt åtminstone resten av detta år. Omkring 275 miljoner människor förväntas resa mellan 25 maj och 4 september, enligt TD Cowen. Det är 7,4 procent högre än 2019 och 19 procent högre än förra året.

1. Hur ser priserna ut i sommar och vart flyger folk?

Internationella marknader är heta i sommar, särskilt var som helst i Europa, eftersom det är den första hektiska resesäsongen sedan många länder släppte vaccinationskrav och karantäner och den första sedan WHO hävde sin globala hälsokris. Som ett resultat av detta ägnar flygbolagen mer kapacitet till internationella rutter än de gjorde förra sommaren. Priserna från USA till Europa är de högsta de har varit på mer än fem år, enligt resebokningsappen Hopper. Biljetter kostar i genomsnitt 1 167 dollar tur och retur, jämfört med 850 dollar förra året och 861 dollar 2019. 

Om du inte har bokat en Europaresa än kan du ha svårt att hitta en plats. Delta Air Lines vd Ed Bastian sa förra månaden att 75 procent av dess internationella platser hade bokats för sommaren. 

2. Varför avskräcker inte högre priser och hotet om lågkonjunktur resor?

Den här tiden är annorlunda på grund av uppdämd efterfrågan bland dem som stannat kvar stora delar av de senaste tre åren. Branschchefer säger att konsumenter går från sina utgifter för produkter under pandemin och nu vill spendera på upplevelser. De verkar villiga att köpa de höga priserna, särskilt för resor utomlands. Flexibilitet i arbetsscheman och möjligheten att kombinera arbete och fritidsresor föder också efterfrågan. American Airlines Group säger att 35 procent av dess volym under det första kvartalet kom från resenärer som tog blandade resor, jämfört med de 30 procent som tog enbart affärsresor. En kategori som inte har återhämtat sig är företagsresor, som fortfarande ligger under nivåerna före pandemi.

3. Hur blev flygpriserna dyra?

Det är mest en fråga om utbud och efterfrågan. Reseutgifterna sjönk med hälften 2020, det första året av Covid-pandemin. Som svar tog flygbolagen plan ur drift och minskade personalstyrkan. Nu har efterfrågan kommit tillbaka. Men på grund av brist på färdigutbildade arbetare och för få flygledare, finns det färre flygningar än samma period före Covid 2019. Dessa faktorer ger flygbolagen en möjlighet för att höja priserna, och de har rapporterat rekordintäkter som ett resultat. 

4. Varför har flygbolag varit så långsamma med att återställa kapaciteten?

Även om villkoren för federalt stöd till industrin förbjöd uppsägningar, erbjöd transportörerna lukrativa förtidspensionspaket och förlängda ledigheter. Nästan 77 000 personer lämnade branschen i USA, vilket minskade arbetsstyrkan med cirka 18 procent, enligt Airlines for America, lobbygruppen för amerikanska flygbolag. 

Flygbolagen tvingades minska sina flygplaner igen 2022, den här gången beroende på kvardröjande pilotbrist och utbildningsflaskhalsar i kombination med rekordhöga flygbränslepriser. Vissa flygbolag har fortfarande parkerade plan kopplade till pilotbristen; American Airlines, till exempel, har så många som 150 regionala jetplan som är underutnyttjade eller inte flyger. 

5. Varför förseningar av nya plan och delar?

De är en effekt av pandemin. Plantillverkare som Boeing och Airbus kämpar fortfarande för att få alla delar de behöver. Samma utbudsbrist innebär också att flygbolagen inte har alla delar de behöver för underhåll och reparationer. Boeings vd Dave Calhoun säger att dessa gränser kan vara ”väldigt länge”. 

Om den höga efterfrågan kvarstår kommer priserna förmodligen att förbli höga eftersom flygbolagen inte kan lägga till tillräckligt med kapacitet för att matcha den.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024