Annons:

SEB-ekonom: Vi fortsätter resa trots nedgången

Ränteuppgångarna, boprisfallet och de höga matpriserna borde tala för en drastisk nedgång i hushållens konsumtion. Ändå fortsätter vi med skid- och solresor. – Resa är den lyxkonsumtion man helst behåller, säger SEB:s sparekonom Américo Fernández till TT. Tydliga nedgångar syns i konsumtionen, men inte så drastiska som man trott, enligt SEB:s sparekonom Américo Fernández.

”Resa är nog den lyxkonsumtion som man helst behåller”

– Allt har egentligen talat för att hushållen ska dra in rejält på sin konsumtion, men vi har inte riktigt sett det på en bred front, säger han och uppger att SEB-ekonomerna är ”relativt förvånade” över detta.

Fortsätter resa
En förklaring kan vara rekordsparandet under pandemiåren då vi inte kunde konsumera och leva som vanligt, enligt Fernández.

– Man har byggt upp i ladorna och nu när det känns mer ansträngt så tar man av det här sparandet, säger han.

Att vi fick skjuta utlandsresor på framtiden kan också gett upphov till ett uppdämt behov av att komma ut i världen.

Det är något som visat sig under sportlovsveckorna och inför sommaren, enligt privatekonomen. I stället verkar hushållen dra ner på varor och tjänster som är kopplade till vardagen, säger han.

– Resa är nog den lyxkonsumtion som man helst behåller medan man snarare drar ner på restaurangbesök och sällanköpsvarorna.

Just nu betalas också det första elstödet ut till hushåll i den södra halvan av Sverige. Och någon gång framöver kommer ännu ett stöd, till hushåll i hela landet, enligt regeringen. Under våren och sommaren kommer även skatteåterbäringen.

Vad hushållen väljer att göra med dessa pengar är någonting SEB-ekonomen kommer att följa, säger han.

– Hushållen får en del pengar i plånboken och frågan blir då om de här ränteuppgångarna har börjat kännas mer för hushållen, som då kommer sätta de här pengarna i ett sparande. Eller om man kommer att använda dem för att hålla uppe sin konsumtion.

Kommentarer är stängda.