Annons:

Premium

Sista skriket på hjälp från SAS

SAS Q2-rapport är ett sista desperat nödutrop. Sällan har hotet om obestånd uttryckts så klart. Men vem vill satsa 30 miljarder kronor i ett bolag som är så kört i botten och har så nattsvarta utsikter? Av: Leif Holmkvist.

”SAS har i dag en soliditet på 4 procent. Det betyder att 24 av 25 kronor i bolaget tillhör någon annan som gärna vill ha tillbaka sina pengar. Deras möjligheter att få det är minimala”

SAS förlorade 1,6 miljarder senaste kvartalet och ökade sina intäkter rejält jämfört med förra pandemivåren då de flesta plan stod på backen. Men det är rätt väntat och inte det mest intressanta med dagens rapport.

I stället är vd Anko vad der Werffs kommentar till läget vårens rysarläsning, en blandning av iskallt klarspråk och hot. Så låt oss läsa innantill:

”SAS avser att konvertera cirka 20 miljarder SEK av befintliga skulder och hybridobligationer till aktiekapital. Utöver konverteringen av skuld avser SAS att anskaffa nytt eget kapital om minst 9,5 miljarder SEK. I dagsläget förväntas det att en betydande del av det nya egna kapitalet sannolikt kommer sökas från nya investerare.”

SAS har i…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium