Vårgrönskan har precis exploderat när TN anländer med snabbtåget från Hamburg till Hannovers järnvägsstation. TUI Tysklands egen chaufför Alex hämtar upp i en gnistrande svart och luxuöst inredd Mercedes Benz. Genom takfönstret ser vi hur lövträden i stadens flera kilometer långa stadspark bildar en grön himmel.
De ljusblå flaggorna med TUI:s varumärke, det röda leendet, markerar att vi är framme vid huvudkontoret. Här har Fritidsresors tidigare Nordenchef Christian Clemens varit vd sedan april 2012. Att placera en svensk vd mitt i den tyska charterindustrins hjärta överraskade den tyska resebranschen, men inte Christian Clemens själv. För det var hans egen idé att be Johan Lundgren, då chef för TUI:s charterverksamhet, att få jobbet.
– Jag hade varit på möten i Tyskland och såg att det fanns mycket att uträtta, det formligen kliade i fingrarna. Den tyska resebranschen är väldigt traditionell, generiska produkter som säljs genom resebyråer. Alla sneglar på varandras prissättning och med lite fokus på service. Jag ville se vad jag kunde förändra genom mitt skandinaviska ledarskap och mina erfarenheter från Norden, förklarar Christian Clemens när han möter oss i entrén i blå skjorta och välsittande grå kostym – men utan slips.
Snabbtåget och vägen genom stadsparken är även hans färdväg de flesta morgnar. För familjen Clemens (hustrun Helen och barnen Adrian och Inez) har valt att bo i Hamburg i motsats till traditionen som bjuder att TUI-chefer ska bo i Hannover.
– Det var ett absolut villkor från min sida för barnens skull. Min son Adrian har adhd och det hade inte fungerat lika bra för honom att gå i den internationella skolan i Hannover, medan det i Hamburg finns en liten skandinavisk skola med bara 14 elever. Men snabbtåget tar bara drygt en timme. Jag åker 7.01 och är hemma igen 19.30.
TUI Tysklands huvudkontor är ett enormt kontorskomplex med långa labyrintiska korridorer. Christian Clemens kallar det skämtsamt för Pentagon. Chefsvåningen var tidigare ett Fort Knox med låst dörr, där medarbetare med ärende dit fick ringa på och snällt vänta på att bli insläppta. Nuförtiden står dörren alltid öppen på vid gavel – på Christian Clemens uttryckliga order.
Det är bara en liten detalj bland många genomgripande förändringar i företagskulturen som han drivit igenom. Han tror stenhårt på den skandinaviska ledarstilen med delaktighet och delegerat ansvar.
– Jag vill testa hur långt det går att gå, men samtidigt gäller det att inte gå över gränsen så folk börjar känna sig obekväma.
Den traditionella TUI-kulturen har varit strikt och hierarkisk, många mörka kostymer och hårt åtdragna slipsar i korridorerna. Christian Clemens bär aldrig slips.
– Det var länge sedan jag såg någon slips på kontoret. Jag är du med alla medarbetare, men det är viktigt att fråga av respekt för medarbetaren om man kan lägga bort titlarna.
Han har också infört månadsmöten då alla anställda samlas där han informerar om läget.
– Jag vill ha stor intern öppenhet där du vågar ta risker och göra misstag. Jobbar du med servicenäringen är det livsfarligt att sitta på ett låst luftkonditionerat våningsplan utan att ha en aning om vad som händer på resmålen och ute på resebyråer, eller ombord på flygplanen. Du måste få till en dialog mellan chefer och medarbetare om vad som funkar och inte funkar. Särskilt när vi nu gjort stora förändringar för att få en mer effektiv och lönsam verksamhet.
Men att som Christian Clemens låta kolleger inta scenen på månadsmötena gav reaktioner hos Workers Council, medarbetarnas valda råd som påminner om svenska facket.
– De framförde oro att jag skulle ses som en svag chef bara för att jag lät andra prata och själv stod bredvid på scenen, skrattar han.
Nordiska Fritidsresor är en lilleputt jämfört med sitt tyska systerföretag. TUI i Centraleuropa omsätter nästan 60 miljarder kronor, har 6,5 miljoner kunder, 12 500 anställda – och förutom arrangörsverksamheten ingår egenägda resebyråer och flygbolaget TUI Fly, Tysklands fjärde största flygbolag.
– TUI är enormt starkt som varumärke i Tyskland. Vi är lika kända som Mercedes Benz och BMW, säger Christian Clemens.
Men det var en närmast ogreppbar organisation han tog över. 50 olika bolag med det övergripande problemet att det inte funnits någon tillväxt sedan 2008, vilket medfört försämrad lönsamhet. För att kunna styra och driva har han slagit ihop verksamheten till två större enheter samt TUI:s tre självständiga resebyråkedjor till en. Dessa 440 filialer som tidigare sålde både konkurrenters och TUI-resor fokuserar nu på att sälja mer av just TUI:s produkter. Det har gett resultat, andelen egna produkter har ökat från 60 till 75 procent.
En stor skillnad mellan den skandinaviska och tyska resemarknaden är resebyråernas mäktiga roll. I Tyskland säljs fortfarande 80 procent av alla resor via resebyråer, vilket kan jämföras med att svenska charterbolag säljer 60–80 procent av sina resor via egna kanaler, mest via nätet. När Christian Clemens kom till Tyskland låg TUI:s onlineförsäljning på blygsamma 4 procent, idag ligger den på 15 procent. En skrattretande låg siffra med nordiska mått mätt, dock ej med tyska.
Men han har fått kämpa för att övertyga resebyråerna om att TUI fortfarande är deras ”bästa vän”. När TUI kapade antalet återförsäljare från 10 000 till 7 300 resebyråer blev det protester.
– I början såg man mig som den största faran för tysk resebyråverksamhet någonsin. Men jag tycker att jag lyckats få dem att förstå att jag har en ärlig vilja att samarbeta med dem, men det måste vara ett ge och ta och vi förväntar oss en viss omsättning i motprestation.
När TUI dessutom ändrade ombordkonceptet på sina charterflyg förra året så kunderna fick betala extra för mat och bagage ombord startade resebyråer namninsamlingar. Det pratades om bojkott mot TUI för deras kundovänlighet, men idag har nästan alla arrangörer infört samma koncept.
För att blidka återförsäljarna har Christian Clemens lagt väldigt mycket tid på att resa runt till resebyråer och bland annat deltagit på deras ”Jahres Tag” som gästtalare. Ändå har tyska branschtidningen FVW kritiserat honom för att vara osynlig i branschen, eftersom han sällan synts till på vimmel där branschens toppchefer frotterar sig med varandra. Christian Clemens tycker att kritiken varit orättvis.
– Så mycket som jag jobbar och med familj i Hamburg prioriterar jag event som är viktiga för affären. För mig är det viktigare att komma ut till resebyråerna och skapa förtroende hos dem än att dricka cocktail med Lufthansa.
Under arbetstid talar Christian Clemens tyska hela tiden. Hans mamma är svenska, fadern österrikare – och han lärde sig flytande tyska när han som sexåring bodde hos de österrikiska farföräldrarna i Wien ett år. Men vardagstyska är inte samma sak som affärstyska i Hannover.
– Redan från start tvingade jag mig att genomföra alla möten på tyska, jag visste att om jag började tala engelska skulle jag aldrig komma ur det. Men tyska är ett mycket exakt språk, med små nyanser. Så jag var dödstrött på kvällarna de första månaderna.
Christian Clemens har ytterligare internationellt ”bagage” från barndomen. Hans föräldrar byggde ett hus i en liten by utanför Cádiz på spanska sydkusten när Christian var ett år. Där lärde han sig spanska och huset är idag i hans ägo dit familjen åker så fort tid ges. Där umgås han med spanska vänner som han känt sedan barndomen.
– Jag känner mig nog mer hemma där än i Sverige, vi flyttade runt mycket i skolåren eftersom min far var läkare. Cádiz har blivit min fasta punkt.
Under studietiden till industriell ekonom började han extrajobba på Fritidsresor i Göteborg. Därefter blev han controller för utlandsverkssamheten i Spanien för Ving. Det blev totalt sju år utomlands som controller och destinationschef. Väl hemma igen sökte han jobb på Always som produkt- och marknadschef. Han fick jobbet, trots att han inte hade någon erfarenhet av produkt och marknadsföring. Mannen som anställde honom var Johan Lundgren, då nybliven Sverigechef på Always, ett avgörande steg i Clemens yrkesliv.
– Jag har tänkt många gånger, att han kunde ha hittat ett par hundra lämpliga kandidater inom svenska resebranschen. Att välja mig som kom från utlandsorganisationen utan erfarenhet av just den här typen av jobb var ett risktagande. Jag försöker tänka så själv när jag rekryterar talanger: att vara beredd att ta den risken som han tog med mig den gången.
Johan Lundgren och Christian Clemens har sedan dess varit radarpar. När Lundgren blev Nordenchef på Fritidsresor rekryterade han den tidigare Alwayskollegan som Sverigechef. Christian Clemens blev Nordenchef när Lundgren gjorde karriär i TUI Travel och Lundgren har varit hans chef ända tills några veckor efter TN:s besök i Hannover. Då valde Johan Lundgren att lämna TUI efter sammanslagningen med TUI AG.
– Johan är extremt kommersiell, krävande, utmanande, men samtidigt en person som leder genom mycket tydliga förväntningar. Du måste själv ta 100 procent ansvar och hitta vägarna och lösningarna. Han har dessutom en unik förmåga att övertyga och få med sig folk och stora organisationer på ett sätt som man inte så ofta ser så utpräglat hos höga chefer.
Vår tyske fotograf avbryter intervjun. Han har ordnat en fotosession uppe i Hannovers rådhus för att bilderna ska få lite lokal känsla. Rådhuset är en av få byggnader i centrala Hannover som inte förstördes i de förödande bombmattorna över tyska städer i slutet på andra världskriget för 70 år sedan. Krigsslutet uppmärksammas mycket i tyska medier, och Christian Clemens har själv en mycket personlig koppling till kriget.
– Min pappa var 18 år och soldat i tyska armén i fronten i Ungern. Han skulle hämta vatten åt de andra som låg i skyttegravarna och blev skjuten i benet, så han fördes bort med tåg. Nästa dag utraderades hela hans kompani, ingen överlevde utom han. Vi har kvar röntgenplåten med kulan i benet från fältsjukhuset. Jag känner mig väldigt hemma i Tyskland, det känns inte att jag är utomlands.
Men tiden i Tyskland närmar sig sitt slut. Senast vid årsskiftet återvänder han till Sverige, familjen flyttar redan i augusti. Han kunde tänka sig att bo kvar i Tyskland, men det skulle inte fungera med barnen och skolan. En tomt på Lidingö väntar på att bli bebyggd, men yrkesmässigt är 2016 ett vitt papper för honom. Han har ett bra erbjudande från TUI där han kan arbeta för koncernen utifrån Stockholm, men han våndas. Han vill inte resa för mycket och tycker att familjen blivit lidande under Tysklandsåren. Han vill ha mer tid med barnen. Och så lockar utmaningen att testa ett yrkesliv utanför chartervärlden.
– När jag kom till Tyskland kastade jag mig ut i det okända. Ärligt, så har jag jobbat konstant på och över min förmåga i tre år. Det vore spännande att kasta mig ut igen, använda det jag lärt mig i den här branschen och testa i en ny.
I ”finkan” på jobbet
När Johan Lundgren rekryterade Christian Clemens från My Travel till Fritidsresor blev han inte hemskickad för en behaglig karantäntillvaro som ex-kollegan blivit. Istället valde My Travels dåvarande Sverigechef Eivor Andersson att flytta honom till ett konferensrum på hr-avdelningen. Med en dator som inte var uppkopplad mot de interna systemen skulle han utvärdera ombordsortimentet på My Travel Airways i sex månader.
Men när han efter tre månader var uppe på Nordenchefen Sam Weihagens kontor på våning 5 och denne fick veta om ”exilen” sade Sam: ”Det är ju inte mitt bord, men jag ska se vad jag kan göra.”
– Jag hann inte mer än åka med hissen från 5:an ner till hr på 2:an, så stod hr-chefen där och sa att jag kunde gå hem.
När Christian Clemens träffade Eivor Andersson, numera Nordenchef på Fritidsresor, på ett chefsmöte inom TUI hade hon tagit med svenska tidningar till honom.
– Jag tackade och frågade: Är det kompensation för tiden i finkan?
Två röster om Christian Clemens
Johan Lundgren, f d chef TUI Mainstream
– Han har ett rörligt intellekt, en person som kan röra sig obehindrat mellan strategiska komplexa resonemang i ett styrelserum och gå in i ett operationellt handfast problem. Det är inte alla som har den bredden. Sedan har han noll prestige, han är fantastisk att vara oenig med. Han kan ändra sig och säga ”Jag har fel, du har rätt”. Han är spännande att jobba med, för han är alltid nyfiken, resultatorienterad och så gillar han konfrontation, när folk tänker olika. Om det blir för lika blir han uttråkad.
Lottie Knutson, dåvarande kommunikationsdirektör, Fritidsresor
– Christian är en kul kille, väldigt energisk och rolig att jobba med. Han brinner verkligen för affären, försäljningen och kunden och ser alltid nya möjligheter. Dessutom är han 100 procent närvarande i det han gör. Saknar faktiskt helt simultankapacitet, vilket är avundsvärt. Jag noterade att Christian alltid slutade prata när vi stod vid kaffeautomaten; en sån där flervalsmaskin med olika knappar för mjölk, socker, te osv. När jag frågade varför han slutade snacka mitt i en mening erkände han sin totala brist på simultankapacitet. ”En gång försökte jag prata och ta kaffe samtidigt, men jag brände mig direkt på handen”, sade han.
Christian Clemens
Ålder: 53.
Bor: Hus i villastadsdelen Hochkamp, Hamburg.
Familj: Hustrun Helen, barnen
Adrian och Inez.
Karriär: Controller/destinationschef Ving/MyTravel 1989–1996, marknadschef och vd Always/MyTravel 1996–2004. Sverigechef Fritidsresor 2004–2008 (COO Fritidsresegruppen 2007–2008), vd Fritidsresegruppen 2008–2012, vd TUI Tyskland från 2012.
Senast lästa bok: Pelle Svanslös
i Amerika från 1968 med Inez.
Favoritresmål: Egna huset i en by med 150 invånare utanför Cádiz.
Tui Group
TUI Travel PLC slogs ihop med moderbolaget TUI AG 2014 tidigare i år. I det sammanslagna bolaget med huvudkontoret i Hannover drivs all charterverksamhet, kryssningsverksamhet och hotellkedjorna Riu och Robinson med Friedrich Joussen som ny vd.
TUI i Tyskland omsatte 4,4 miljarder euro 2013/14 (Centraleuropa 5,5 miljarder). Ebita-resultatet var 143 miljoner euro. Sedan 2011/12 har resultatet förbättrats med 70 procent.
Charterkung Clemens blåblodig på riktigt
Christian Clemens är inte bara charterkung. Han bär även adligt kändisblod i sina ådror, för hans mor är född von Döbeln.
Hon (och därmed även Christian) är i rakt nedstigande led släkt med den folkkäre general von Döbeln, förevigad i Runebergs epos Fänrik Ståhls sägner, som ledde de svenska trupperna mot ryssen i finska kriget 1808–1809 (och som Sverige förlorade). Han var även med och avsatte kung Gustav IV och skulle rent teoretiskt kunnat bli Sveriges kung, men istället bestämde sig Sverige för att hämta hit Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike, vår kungafamiljs anfader.
Brodern Ulrik Clemens von Döbeln, som är vd på konferensanläggningen Såstaholm i Täby, har tagit det adliga släktnamnet, medan det hittills inte har lockat Christian själv.
Den historiekunnige charter-vd:n har hittat en koppling mellan general von Döbeln och Hamburg, där Christian bor med familjen. von Döbeln försvarade Hamburg mot Napoleons styrkor och vägrade lyda svensk order att bryta försvaret, för vilket han hamnade i fängelse på Vaxholms fästning.