Annons:

Annons:

Riksdagen sätter press på regeringen att utreda resegarantierna

Riksdagen beslöt idag att be regeringen snarast tillsätta en utredning med uppgift om att utreda det nuvarande resegarantisystemet. Brister i nuvarande system för resegarantier har blivit uppenbara under pandemin och resebranschorganisationen SRF har lagt förslag på vad som bör göras, enligt ett pressmeddelande.

– Pandemin har blottlagt många brister i nuvarande garantisystem. Vi har uppmärksammat regeringen på detta och vi välkomnar att riksdagen nu sätter press på regeringen att agera. Det behövs en rejäl översyn av nuvarande system, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschorganisationen SRF.

SRF har föreslagit att det utreds om inte bara paketresor utan även flygbiljetter skall omfattas av resegarantier. I tillägg föreslår resebranschen att nuvarande resegaranti för paketresor kompletteras med en fond som kan tas i bruk vid större händelse som nuvarande pandemin eller det isländska askmolnet 2010.

– Vi har länge tyckt att även de konsumenter som enbart köper en flygbiljett skall ha samma skydd som de som köper hela researrangemang. Vi välkomnar därför att detta ingår i det som regeringen skall utreda. Vi ser också behovet av en fond som kan hantera extraordinära händelser som det vi ser idag. Det skulle innebära större konsumentskydd och rimligare villkor för paketresearrangörer, säger Didrik von Seth i ett pressmeddelande.

Läs om beslutet på riksdagens hemsida HÄR.

3 kommentarer

  1. Per Lind: Dags att titta på mitt förslag som presenterades på TUR i Göteborg för några år sedan: Lägg resegarantin i momsdeklarationen. T.ex. 1% på totala omsättningen. Kunden får garanti på alla typer av resor/aktiviteter och arrangören behöver inte låsa upp pengar till en garanti. Win-Win för alla.
  2. Marie: Låter vettigt. En premie för en försäkring är normalt. Varför skall resebranschen tjänstgöra som försäkringsbolag utan krav på premie ? Inte ens lagligt att i nuläget ta ut debitering för nedlagt arbete när pengarna skall återbetalas.
  3. Tänka rätt är större: Svenska resegarantier skall alltså täcka upp för utländska flygbolags ovilja att ersätta kunden? Goddag yxskaft. Lämna den idén på sophögen. Prioritera istället en fond eller försäkringslösning som kan träda ikraft om en liknande händelse som Covid 19 inträffar (askmoln, terrorism, krig mm) och som ersätter paketreselagens stenhårda återbetalningskrav.
Israels TB söker PR specialist
Sista ansökningsdag:
8 december 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.