Annons:

Annons:

Vings konkurs landar på 24 miljarder kronor

Kostnaden för Vings konkurs finns nu i en första version. Summa: 24 460 708 276 kronor. – Det här är en ögonblicksbild från konkursögonblicket, säger konkursförvaltaren, advokat Mikael Kubu till Expressen.

Det som fått konkursen att skjuta i höjden ekonomiskt är två borgensåtaganden och om dessa råder osäkerhet kring hur de ska värderas.

Konkursförvaltaren, advokat Mikael Kubu på Ackordscentralen och handläggaren jurist Kenneth Nilsson har nu upprättat en konkursbouppteckning. Den är något utöver det vanliga.

– Konkursbouppteckningen ska avspegla en ögonblicksbild precis vid tidpunkten för konkursen och innan en överlåtelse har skett. Det som gör att det är så enormt stora belopp hänförs till Thomas Cook och Ving som hade gått i borgen för det obligationslån som Thomas Cook:s moderbolag i England hade upptagit, säger Mikael Kubu till Expressen.

Advokat Mikael Kubu tror att det kommer att ta lång tid innan man rett ut alla juridiska frågeställningar kring borgensåtagandena och att en del frågor kring detta kan leda till fleråriga rättsliga processer.

Andra poster på skuldsidan:

 Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti 86, 5 miljoner kronor.

 Thomas Cook International 53 miljoner kronor.

 Sålda presentkort 71 miljoner kronor.

 Löner, lönegarantin, 1, 6 miljoner kronor.

Leverantörsskulder 11, 8 miljoner kronor.

På tillgångssidan enligt konkursbouppteckningen finns bland annat:

Kunddatabas värd 12 miljoner kronor.                                                                                                                                                                                        Kundfordringar 3, 5 miljoner kronor.

Sammanlagt fans det tillgångar på 28 miljoner kronor.

6 kommentarer

  1. Jesus: Bra deal för Stordalen. Betala 6 miljarder för att köpa något som kostar 24 miljarder
  2. Carl Jansson: 24.6 miljarder i ett borgensåtagande - skulle det vara en bra deal för Stordalen att köpa Ving med detta inkluderat??
  3. Jesus: Carl du verkar missa vad konkurs innebär- dessa pengar behöver han inte betala. Han har inga borgensåtagande för ett företag som är i konkurs.
  4. So Björklund: Inte så konstigt att det blir den summan när advokater och annat som inte kan driva affärer låter sig räkna.
  5. Travelman: Gick Vingresor i konkurs ? Var det inte ägarbolaget Thomas Cook ? Ett förtydligande behövs nog för alla intresserade. Tack
  6. Carl Jansson: Du missförstår. Ingen ville väl köpa ett Ving som hade borgensåtagande på 24 miljarder. Att begära Vinggruppen i konkurs och därefter köpa bolaget var enda sättet. Så vad gör Petter för bra deal? 6 miljarder är väl ett vettigt pris för "nya Vinggruppen"?

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.