Regeringen vill ta bort kravet på att alkoholservering måste kombineras med mat. Samtidigt ska det utredas om restauranger som endast har utomhusservering – till exempel på torg, kajer eller i sommarparker – ska kunna få serveringstillstånd. Målet är att minska krånglet för krögare och öppna för fler specialiserade verksamheter inom bar- och restaurangbranschen.
– Det är inte rimligt att vi har en lag som skiljer så mycket på om man dricker inomhus eller utomhus, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till TV4.
Utredningen startar efter sommaren och är ett resultat av ett debattinlägg från tre regeringsföreträdare i Expressen. Enligt regeringen skapar dagens regler onödiga kostnader för verksamheter och hindrar dem från att bli mer nischade. Förändringarna skulle kunna gynna framför allt mindre barer, hotellbarer, takterrasser och pop up-koncept – inte minst i turisttäta områden där utomhusytor är attraktiva under sommarhalvåret.
Besöksnäringen, som redan idag brottas med regelkrångel och personalbrist, kan få nya möjligheter om regelverket förenklas. Detaljerna väntas klarna under 2025, men branschen följer utvecklingen med stort intresse.
–Regeringens besked om att avskaffa matkravet i alkohollagen är glädjande och mycket välkommet. Detta är en fråga vi drivit länge – besöksnäringens företag behöver minskad regelbörda, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef, Visita.