I bokslutet för 2024 redovisar hotellet en omsättning på 48,1 miljoner kronor, en ökning från 46,9 miljoner året innan. Vinsten minskade däremot till 2,26 miljoner kronor, jämfört med 5,12 miljoner 2023. Trots det behåller Brösarps Gästgifveri sin position som en så kallad Top Performer, vilket innebär att verksamheten ekonomiskt presterar bättre än hälften av konkurrenterna i branschen.
Hotellet har drivits av samma familj i 33 år, och själva gästgifveriet har anor från 1684.
– För oss har det alltid varit viktigt att utveckla verksamheten utan att tumma på kvalitet eller värdegrund. Det ska vara äkta, på riktigt – och på skånska, säger Hanna Cederberg, som driver verksamheten tillsammans med sin familj.
När Hannas far Anders Cederberg tog över verksamheten 1992 var gästgifveriet konkursdrabbat. Trots egen sjukdom och utan tidigare erfarenhet satte han igång med att återskapa den historiska känslan av ett klassiskt skånskt gästgifveri. Hanna, då utbildad lärare, började arbeta där på somrarna. Hon är fortfarande kvar – och sedan två år tillbaka arbetar även maken Pontus i verksamheten efter att ha lämnat bankvärlden.
– Glädjen att få dela det här livet med både pappa, som är 86 år, och min man är stor. Och vi är oerhört tacksamma för vår fantastiska personal – många stannar länge.
Ekonomin har dock inte alltid varit stark. Under många år var de första månaderna på året tuffa, och det var sommarsäsongen som fick bära hela året. Det blev startskottet för drömmen om ett spa.
I juni 2010 invigdes den första delen av deras spa, som sedan byggts ut två gånger.
– Det var en satsning som visat sig vara nyckeln till förbättrad ekonomi, särskilt under de annars svagare månaderna.
2024 blev också ett starkt år på konferensmarknaden.
– Vi vågade hålla våra priser uppe under perioder med hög efterfrågan, vilket gav bra marginaler, berättar Hanna.
Hittills i år har nettoomsättningen ökat med 9 procent jämfört med motsvarande period förra året.
– Vi har varit lite tuffare med prisbilden under första kvartalet. Samtidigt har alla våra verksamhetsområden – restaurang, dryck, konferens och spa – visat tillväxt. Däremot ser det ut som att andra kvartalet kan bli svagare, då vi har färre konferenser inbokade i maj, juni och september, månader som annars brukar vara starka. Men det är svårt att sia – bokningarna kommer ofta sent numera.
Under våren har samtliga hotellrum renoverats, och i höst väntar en utbyggnad av restaurangen.
– Det ska bli fantastiskt roligt. Vi drömmer även om att bygga fler rum, men det får vänta lite. Jag tror att man måste våga satsa, särskilt när beläggningen är god.
Trots oroliga tider har Hanna framtidstro.
– Bokningarna kommer att ta fart igen. När vet man aldrig, men det finns alltid svängningar. Räntan är hög, börsen skakig, priserna ökar – men vi vänjer oss. Jag tror också att vi kommer se fler utländska gäster i Sverige. Det kommer att bli bättre.
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.