”Chatflight rankas som en Top performer, alltså att bolagets resultat är bättre än hälften av dess konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat”
Enligt bokslutet för 2023 var omsättningen 36,3 miljoner kronor, en betydande ökning från 24,8 miljoner under 2022. Chatflights redovisade en vinst på 1,3 miljoner kronor för 2023. Vid årets slut uppgick kassan till fem miljoner kronor, högre än föregående års kassa på 4,1 miljoner. Det innebär att företaget rankas som en Top performer, alltså att bolagets resultat är bättre än hälften av dess konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat.

Chatflights startade verksamheten 2018 som affärsresebyrå men märkte snart att det dessutom fanns en efterfrågan bland kunderna att få hjälp med att boka bonusresor. Numera utgör affärsreseverksamheten och bonusresorna ungefär hälften vardera av nettoomsättningen.
– Vi har insett att de som behöver personlig support för affärsresor uppskattar vår expertis kring bonusprogrammen, exempelvis att optimera poängintjäning, säkerställa status som ger tillgång till lounge, uppgraderingar samt möjlighet att boka resor för sina poäng. Därför är det naturligt att jobba med båda delar.
Det finns fem miljoner Eurobonusmedlemmar i Sverige och av dessa har några 100 000-tals rejäla poängkonton.

– Att boka inrikes resor för poängen är enkelt men det är betydligt svårare att boka resor längre bort. Vi märke snart att det fanns en efterfrågan och att vi kunde ta betalt för tjänsten. Kunderna hade problem och vi hade lösningar.
Mest poäng genereras faktiskt via kreditkort och bara 20–25 procent på flygresor.
– SAS övergång till SkyTeam innebär en ökad komplexitet som kortsiktigt är bra för oss. Långsiktigt finns en större osäkerhet. Vi är spända på hur poängen kan användas i den nya alliansen men det finns goda möjligheter att bland annat resa till Karibien och Mauritius.

Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.