Ibis Styles Odenplan i Stockholm inom Unique Stay Hotels-koncernen hade 2023 enligt bokslutet en omsättning på 28,9 miljoner kronor, jämfört med 22,6 miljoner under 2022. Resultatet efter finansnetto var 5,8 miljoner efter förluster 2022 och 2021. Kassan vid årets slut uppgick till 3,5 miljoner kronor, upp från 2,9 miljoner kronor året innan. Det innebär att hotellet är en Top performer inom branschen, alltså bättre än hälften av konkurrenterna.
Ibis Styles Odenplan är Sveriges enda inom Accor som totalt har 5 700 hotell i 110 länder. Hotellet i Stockholm drevs tidigare under namnet Gustav Vasa innan Unique Stay för 13 år sedan valde att ansluta det till Accor på franchisevillkor.
– Det finns tre kategorier ibis där ibis Styles är lite friare och inte lika bunden till konceptet, berättar Fredrik Andersen. Det finns naturligtvis både för- och nackdelar i att tillhöra koncernen. Men den stora fördelen är att Accor har en otroligt stor kundkrets och därför får vi lojala Accorgäster till oss.
Utöver ibis Styles driver Unique Stay Hotels hotellbåtarna Mälardrottningen, The Red Boat och Rygerfjord i Stockholm. Fartyget Mälardrottningen, som ligger vid Riddarholmens kaj, byggdes 1924 som dåtidens största dieseldrivna yacht och 100-årsjubileet firades i höst med ett stort event i 20-talsanda.
– Initialt är det dyrt att skapa hotellbåtar men en stor fördel för oss under pandemin var att vi inte tvingades betala dyra hyror. Vi stängde helt i två år och tog inga statliga stödpengar. Det är vi glada för idag. Det är svårt att investera när kassan är tom och man har skulder till staten. Vi istället kunde gasa oss ur pandemin.
Fredrik Andersen spår att 2024 blir ett förträffligt år och räknar med all time high för samtliga hotell.
– Det ökade intresset för Stockholm kan nog delvis tillskrivas den svagare svenska kronan. Stockholm har tidigare varit känt som dyrt och nu har vi fått ett annat flöde av gäster. Att en hotellbåtskonkurrent har försvunnit från kaj bidrar naturligtvis också.
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.