Wild Nature fotoresors bokslut för 2023 visar en betydande ökning av omsättningen till strax under 8,2 miljoner från 7,2 miljoner 2022. Vinsten var i stor sett oförändrad på ungefär 450 000 kronor. Vid årets slut låg kassan på 2,1 miljoner, en minskning från föregående års kassa på 3,6 miljoner. Utdelningen till aktieägarna uppgick 2023 till 288 000 kronor, jämfört med 468 000 kronor året innan. Det innebär att bolaget bibehåller sin position som en Top performer inom researrangörssektorn.
– Det var egentligen inget speciellt som hände 2023, vi ändrade inget. Detta är frukten av ett långsiktigt arbete när det gäller inriktningen och strategin av våra fotoresor. Kvalitetstänket slår igenom och det får vi betalt för.
Företaget organiserar årligen 35–40 resor, såväl längre resor till Afrika, Asien och Sydamerika som weekendresor inom Norden.
– Det finns oerhört många spännande platser på jorden och en del av vår kvalitet är ett vi aldrig erbjuder nya resor till platser som vi inte själva tidigare har besökt och rekognoserat.
Många av resorna blir fullbokade långt i förväg, vilket innebär både för-och nackdelar, enligt Henrik Karlsson.
– Vi kan sälja slut så långt som 1,5 år före resan. Men i nuläget har vi inte resurser att lägga in fler resor rent tidsmässigt. Ett led i vårt kvalitetstänk är att vi är väldigt noga med vilka fotografer vi samarbetar med som reseledare. För oss är det mycket viktigt att vi känner att det är rätt person som vi samarbetar med, vilket gör att processen att hitta nya reseledare kan dra ut på tiden.
Utsikterna är goda även för 2024–2025 med reservation för de risker som finns i omvärlden.
– Den försvagade kronan gentemot dollarn har drabbat oss. Men vi väljer att inte ta ut tillägg. Vi får ta den smällen, det är bättre för kundrelationen.

Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.