Annons:

BRA samarbetar med ATR och Neste för att påskynda 100% SAF-certifiering

Flygbolaget BRA och den fransk-italienska flygplanstillverkaren ATR skriver idag under en överenskommelse om att de tillsammans med finska bioflygbränsletillverkaren Neste ska genomföra en certifiering av 100% bioflygbränsleinblandning vid flygningarna. Redan under första kvartalet nästa år planeras den första testflygningen. Initiativet kapar 80% av utsläppen jämfört med fossilt flygbränsle, enligt ett pressmeddelande.

– Vi har satt höga mål, vi är just nu i färd med att definiera färdplanen mot att bli ett av världens första flygbolag som når net-zero och vårt målår är 2030. Det är helt avgörande för flygets framtid att vi minskar vårt klimatavtryck, säger Ulrika Matsgård, VD på flygbolaget BRA i ett pressmeddelande och fortsätter: Här kan vi vara en förebild och ta på oss ledartröjan.

Den svenska militären har i ett projekt redan flugit JAS-planet på 100% bioflygbränsle och det har även varit andra testflygningar – en handfull i världen – så det är möjligt. Men det har aldrig gjorts med ett turbopropplan tidigare.

BRA genomför alla sina flygningar med propellerplan från ATR. Det är idag det mest bränsleeffektiva på marknaden då det använder 40% mindre bränsle och därmed släpper ut upp till 40% mindre koldioxid än jämförbara flygplan. Om alla regionala flygplan byttes ut i Sverige mot ATRs turboprop-plan så skulle det minska flygets utsläpp med 32 000 ton koldioxid i Sverige. Att turbopropplanen drar mindre bränsle gör att de är en bra kombination då bioflygbränsle fortfarande är 4-5 gånger så dyrt som fossilt bränsle.

-Vi ser flygbolaget BRA som den perfekta partnern att genomföra det här projektet tillsammans med. De är ett bolag som är engagerade och jobbar för ett mer hållbart flyg. De flyttar gränserna. BRA har en historia av att vara konsekvent först bland de flygbolag som genomför förändringar för att minska klimatavtrycket från sina flygresor. Förutom att de var en del av världens första affär för ett grönt finansierat flygplan tillsammans med oss så var de också det första flygbolaget som erbjöd sina passagerare att välja bioflygbränsle i sitt bokningssystem. Vi är stolta över att få vara med BRA även på nästa steg på deras resa och vi är säkra på att detta även kommer att visa sig vara ett viktigt steg för ett minskat klimatavtryck för flyget, säger ATR: s verkställande direktör Stefano Bortoli i ett pressmeddelande.

En kommentar

  1. Urban: Jag väljer heller jet.