Annons:

Transdev säljer Flygbussarna till norska staten

Transdev group har undertecknat avtal om att sälja Flygbussarna Airport Coaches till Vy. Parterna är överens om villkoren och nu återstår myndigheternas godkännande. Affären beräknas vara klar under första kvartalet 2020, enligt ett pressmeddelande.

Transdev group har tagit ett strategiskt beslut att fokusera på kärnverksamheten, upphandlad trafik och tjänster som har andra företag som kunder (B2B). Det senaste året har flera verksamheter som vänder sig direkt mot slutkonsument (B2C) sålts, bland annat de europeiska expressbuss-verksamheterna isilines och Eurolines; SuperShuttle och taxiverksamheter i USA. Tidigare i år beslutades även att sälja Flygbussarna i Sverige.

– Flygbussarna har varit en framgångsrik del av Transdev Sverige och har vuxit betydligt sedan förvärvet 2007. Vi är mycket glada över att kunna berätta att det blir Vy som tar över som en ny ägare av Flygbussarna. De har precis som Flygbussarna ett starkt kundfokus och kommer kunna fortsätta utveckla verksamheten på lång sikt, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige.

Flygbussarna trafikerar sju flygplatser till och från nio städer vilket gör att mer än 85 procent av Sveriges flygresenärer kan välja att resa med Flygbussarna till och från flygplatsen. Med kunden i fokus har erbjudandet utvecklats och nya linjer har etablerats de senaste åren. Tack vare en bra tjänst, med serviceinriktade medarbetare och konsekvent marknadsföring, är Flygbussarnas ett välkänt och omtyckt varumärke.

– Vi ska ta det bästa från två bolag och göra något ännu bättre av detta. Vi kommer inte heller nöja oss med att bara förvärva Flygbussarna, utan vi har stora planer på att bygga ut verksamheten och låta fler gäster få möjlighet att åka komfortabelt, miljövänligt och prisvärt till och från våra flygplatser, säger Robert Nyberg, vd för Vy Travel.

– Från Flygbussarnas sida ser vi nu framemot att få bli en del av Vy-koncernen. Vi kommer att få en ägare som vill fokusera på B2C-verksamheten och skapa tillväxt genom fortsatt satsning på våra medarbetare och kunder, säger Zakaria Abna-Aissa, affärschef för Flygbussarna.

Transdev, som är den tredje största persontrafiksoperatören i Sverige, kommer att fortsätta att växa och investera i en hållbar kollektivtrafik med fokus på upphandlad trafik och B2B tjänster.

De finansiella detaljerna i affären är hemliga.

Om Flygbussarna

Flygbussarna erbjuder enkla och bekväma busstransporter till och från alla de stora flygplatserna i Sverige. Vi trafikerar sju flygplatser till och från nio städer vilket gör att mer än 85 procent av Sveriges flygresenärer kan välja att resa med oss till och från flygplatsen.

Varje år görs närmare fem miljoner fossilfria resor med Flygbussarna. Vi arbetar också aktivt med att reducera vår miljöpåverkan genom grön körning.

Om Vy 

Vy är ett av de största tåg- och bussbolagen i Norden. Vy:s bussverksamhet består av 7400 medarbetare och 3300 bussar och har en omsättning på 6 miljarder norska kronor. Vy:s tågverksamhet består av 3200 medarbetare och har en omsättning på 9,6 miljarder norska kronor. Bolaget ägs av norska staten.

Om Transdev
Transdev ger människor frihet att resa när de vill och hur de vill. Vårt erbjudande spänner över flera transport­slag, bland andra buss, tåg, spårvagn och båt. Vi ingår i den internationella koncernen Transdev, som med över 80 000 medarbetare varje dag möjliggör 11 miljoner resor världen över.

I Sverige är vi en av de största operatörerna inom persontrafik, med närmare åttio års erfarenhet. Vår verksamhet bygger dels på långsiktiga partnerskap med trafikmyndigheter och företag, dels på kommersiell trafik som vi driver under egna varumärken. Vi utvecklar framtidens persontrafik – för en hållbar utveckling och för att ge människor frihet att resa.

Bolaget ägs idag (2019) till 66 procent av Caisse des Dépôts et Consignations, Franska statens investeringsinstitut, och 34 procent av Rethmann-Gruppe, ett tyskt företag. Några planer på att sälja Snälltåget som bolaget också äger finns inte enligt Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör Transdev.

 

Kommentarer är stängda.