Annons:

Danmark förväntas slopa alla restriktioner

Danmark förväntas häva sina coronarestriktioner helt från och med måndag. Planer som sågas av en forskare. -Det vi ser nu är en smitta som i det närmaste är utan kontroll, säger Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi. Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) väntas på onsdag kväll meddela att Danmark häver alla sina coronarestriktioner från och med den 31 januari. Detta uppger flera källor för tidningen Jyllands-Posten.

Frederiksen uppges komma med beskedet att covid-19 från och med den 5 februari inte längre ska ses som en samhällskritisk sjukdom, men att restriktionerna ska slopas några dagar tidigare än så. Enligt Jyllands-Posten är detta i linje med rekommendationerna från landets epidemikommission.

Hög smittspridning

Sedan tidigare har Danmarks parlament folketinget lyft en del av coronarestriktionerna för det danska kulturlivet. För knappt en och en halv vecka sedan fick exempelvis landets museer slå upp portarna igen, men i nuläget råder fortsatt en rad restriktioner för barer och nattklubbar.

Smittspridningen är dock fortsatt hög i Danmark. Under tisdagen registrerades drygt 46 000 nya fall av covid-19 och mer än var femte person (21,8 procent) som har testat sig det senaste dygnet fick ett positivt svar, vilket är den högsta andelen under hela pandemin.

”Ingenting har förändrats ”

Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi vid Syddansk universitet, anser att det är alldeles för tidigt att öppna samhället helt och hållet.

– Man kan ju mycket väl diskutera och planera vad som ska ske framöver, men vi måste bryta smittokurvan och det har vi ännu inte gjort, säger Jørn Kolmos.

Kolmos tror att smittspridningen kan vända neråt igen om ett par veckor och att det först i mitten av februari kan vara aktuellt att häva några restriktioner. Om restriktionerna slopas redan nu är det ett rent politiskt beslut, anser han.

– Ingenting har förändrats vad gäller motiveringen till att införa restriktioner. Tvärtom, vi har ju infört dessa restriktioner baserat på västenligt lägre (smitto)tal, säger Jørn Kolmos.

Toppnotering

Antalet inlagda patienter steg med 24 till 918, vilket är den högsta siffran på ett år. Av dessa behövde 44 patienter intensivvård.

Den hittills högsta siffran för antalet inlagda noterades den 4 januari 2021 när 964 covidsjuka vårdades på danska sjukhus. Antalet döda med konstaterad covid-19 under hela pandemin uppgick på måndagen till 3 635 människor.

Kommentarer är stängda.