Annons:

EU kan ge covidvaccin till Kina – Sverige överväger restriktioner

EU har erbjudit att donera vaccin mot covid-19 till Kina för att hjälpa till att minimera den pågående smittovågen i landet. Det rapporterar Financial Times som hänvisar till källor. Samtidigt förbereder sig Sverige för att kunna införa restriktioner för inresande från Kina.

Erbjudandet är ett resultat av ett initiativ från EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, Stella Kyriakides. 

”Kyriakides har kontaktat Kinas motsvarighet (hälsoministern) och erbjudit solidaritet och support. Det inkluderar folkhälsoexpertis samt vaccindonationer”, sade en tjänsteman som vill vara anonym. 

Sverige förbereder sig för att kunna införa reserestriktioner från Kina till Sverige, där ett av kraven kan bli att personen måste uppvisa ett negativt covid-19 test. Det framkommer av ett pressmeddelande från Regeringskansliet på måndagskvällen.

”Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera situationen i Kina och konsekvenserna för Sverige samt komma med förslag på åtgärder, inklusive eventuella inreserestriktioner. Vi är förberedda på olika scenarier och har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Kommentarer är stängda.