Annons:

Guide: Så fungerar vaccinationsbeviset

Från och med den 1 december ska vaccinationsbevis användas som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Alla över 18 år kommer att behöva visa upp beviset om arrangören kräver det. Arrangören har rätt att neka tillträde till den som vägrar.

HUR FÅR JAG DET? 

Börja med att vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret. Då kan du logga in med e-legitimation på covidbevis.se. Om du inte har en e-legitimation kan du läsa om hur du skaffar en e-legitimation här. Efter inloggningen är det möjligt att hämta, skriva ut eller spara beviset. Det skickas även automtiskt till din digitala brevlåda. Om du inte har en sådan kan du skaffa en digital brevlåda här.

KOSTAR DET? 

Nej vaccinationsbeviset är gratis. Det är även gratis att vaccinera sig. 

RÄCKER EN DOS? 

Du kan få ett vaccinationsbevis när du har tagit en dos vaccin, men det är inte säkert att intyget då är giltigt för alla aktiviteter. 

HUR FUNGERAR DET? 

Vaccinationsbeviset har en QR-kod som när den skannas bekräftar att du har vaccinerat dig mot covid-19. Intyget med QR-koden kan fås både digitalt och på papper. 

VILKA UPPGIFTER FINNS PÅ DET? 

I vaccinationsbeviset står namn, födelsedatum, utfärdandedatum, nationalitet, vilket vaccin och hur många doser man tagit samt hur länge beviset är giltigt.  

SPELAR DET NÅGON ROLL VILKET VACCIN JAG TAGIT? 

Nej. Vaccinationsbeviset gäller för alla vaccin mot covid-19 som har godkänts av EU.

HUR LÄNGE GÄLLER DET? 

Om vaccinationsbeviset har utfärdats mellan 1 juli – 30 september 2021 är det giltigt i 90 dagar. 

Om beviset har utfärdats 1 oktober-31 december 2021 är det giltigt i 180 dagar. 

Du kan när som helst hämta ett nytt vaccinationsbevis på covidbevis.se

GÅR DET ATT FÅ UTAN SVENSKT PERSONNUMMER? 

Just nu är det inte möjligt att få ett vaccinationsbevis för dig som saknar ett svenskt personnummer och fått din vaccination registrerad på reservnummer. Men E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att lösa det senast till årsskiftet 2021-2022. 

Om du har ett svenskt personnummer men har fått din vaccination registrerad på reservnummer eller samordningsnummer kan du vända dig till din vaccinatör och be dem registrera vaccinationen på ditt personnummer istället. 

Om du är vaccinerad i Sverige, men har samordningsnummer och saknar folkbokföringsadress ska den här särskilda blanketten användas. Beviset skickas sedan till ett ombud och du får en avisering från PostNord när det är möjligt att hämta ut brevet. 

Källa: E-hälsomyndigheten

Kommentarer är stängda.