Annons:

Annons:

Kinesiskt reseförbud slår mot svenska hotell

Kinas beslut att stoppa försäljningen av paketresor till följd av det nya coronaviruset har lett till avbokningar bland hotell i Sverige, skriver Sveriges Radio. – Vi ser att förbudet för researrangörer att arrangera resor slår inte minst mot hotellövernattningar. Det har blivit en tydligt minskad inströmning av turister, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden som är Sveriges marknadsföringsbolag utomlands

Kinas beslut för snart två veckor sedan att omedelbart stoppa all försäljning av paketresor – både inrikes och utrikes – har lett till omfattande avbokningar hos de hotell som i vanliga fall tar emot kinesiska turister.

– Vi märker absolut av en effekt. Det görs framförallt avbokningar av hotellnätter under perioden fram till april. Så vi förlorar några miljoner per månad nu i Norden, säger Katalin Paldeak som är operationellt ansvarig för hotellkedjorna inom Nordic Choice Hotels, bland annat Clarion till Sveriges Radio.

Kinesiska turister har blivit en allt viktigare kundgrupp för turistnäringen runt om i hela världen. De är numera den allra största turistgruppen globalt sett och spenderade hisnande 1 300 miljarder kronor utomlands 2018.

Här i Sverige är de fortfarande betydligt färre än exempelvis de norska och tyska turisterna. Men förra året blev ett rekordår. Fram till och med november gjordes runt 386 000 övernattningar i landet av kinesiska turister.
Hur det blir i år återstår att se.

– I och med att det styrs av hur de kinesiska myndigheterna ser på situationen måste vi helt enkelt avvakta. Men det är sommaren som är högsäsong för turismen från Kina, så vi får se hur sommaren går, säger Visit Swedens vd Ewa Lagerqvist.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.