Annons:

Lastpersonalen på Arlanda oroade – kräver åtgärder

Lastpersonal på Arlanda flygplats är oroade över att bli smittade av det nya coronaviruset när de hanterar last från Kina, rapporterar P4 Uppland.

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket och man kräver nu att rutinerna kring att hantera godset skärps.

– Man blir orolig, absolut. Man tänker en extra gång på vad man tar i, säger huvudskyddsombudet Jan Selin till P4.

Radion har sökt företaget utan framgång.

4 kommentarer

  1. Erik: Man kanske skulle ge lastarna ordentlig information om hur viruset faktiskt smittar. Ett virus ligger inte bara kvar på ett ställe och väntar på ett offer, det dör relativt snabbt om det inte finns något att föröka sig på. Dessutom smittar det mellan människor, och inte genom saker
  2. Doh: Klart det kan smitta mellan sak och människa. Saken är ju så klart inte smittad men kan bära på viruset i upp till 9timmar innan det dör. Så i princip omöjligt att tex en väska som flugits hit från Kina skulle vara en risk (får lång resa). Om den inte innehåller en levande varelse så klart.
  3. Göran: Tycker det är märkligt att varken skyddsombudet eller företaget i sig är bättre pålästa. En anmälan till Arbetsmiljöverket är väl slöseri med resurser när man inte ens verkar ha försökt få fram frågan internt först. Dessutom så har virus väldigt svårt att överleva i den miljö som finns på ett flygplan om det dessutom finns på en låda, väska etc. Pga kylan och tiden det går från lastning till att det hamnar i Sverige. Om alla ska hålla på såhär så skulle t.ex de som jobbar på Växlingskontor också anmäla saken eftersom de tar i sedlar som folk nyss tagit i ..
  4. Peter: Och dom som städar ett flygplan från ett Coronasmittat land som t.ex Kina? Hur ska dom handskas med situationen? Och ska dom tvingas att arbeta i en miljö som kan ha ett aktivt virus på toaletter och liknande? På Arlanda så informeras det att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. D.v.s gör ingenting än så länge. Och företagen följer den rekommendationen.