Annons:

Nya restriktioner – hemarbete, sittande servering och skärpta publikregler

Nio nya restriktioner som införs den 23 december presenteras nu av regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff. Alla som har möjlighet ska arbeta hemifrån. Det blir också krav på sittande servering på krogar och restauranger med en meters avstånd mellan sällskapen. – Det blir inget nattklubbsfestande på nyårsafton, säger Magdalena Andersson.

– Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar. Vi måste anpassa oss efter den nya verklighet som råder.

Vid allmänna sammankomster med fler än 20 deltagare måste alla sitta ned, och maxstorleken på sällskap begränsas då till åtta personer. Vid ett deltagarantal över 500 krävs vaccinationsbevis.

Kravet på tio kvadratmeter per person återinförs på handelsplatser och mässor.

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg deltar i pressträffen.

Ta del av alla restriktioner nedan.

De nya restriktionerna

  • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
  • Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
  • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
  • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
  • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

En kommentar

  1. Göran: Det där med att ”arbeta hemifrån där arbetet tillåter” är aningen tafatt. Visst, för vissa yrkesgrupper är det självklart inte möjligt. Men det finns en hel del där det skulle vara möjligt men där arbetsgivaren inte tillåter. Behövs ett striktare direktiv till dessa att arbete SKALL ske hemifrån under en tid.