Annons:

Annons:

Resenäringen riskerar halvering

Omsättningen för svenska resebyråer och researrangörer riskerar att halveras från 60 till 30 miljarder kronor på grund av coronautbrottet. Det skulle drabba många av de knappt 200 000 sysselsatta i den svenska besöksnäringen hårt, skriver SRF i ett upprop.

– Vi förstår att många människor känner oro och därför avstår från att resa. Det finns en uppenbar risk att annars livskraftiga företag slås ut. Regeringen bör besluta om ett särskilt stödpaket för rese- och besöksnäringen, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF.

Svenska resebyråer och researrangörer omsätter cirka 60 miljarder kronor, men just nu innebär coronautbrottet kraftigt minskad efterfrågan på resor. SRF bedömer att omsättningen för 2020 riskerar att halveras till 30 miljarder kronor. Det minskade resandet slår även hårt mot de knappt 200 000 personer som jobbar på hotell, restauranger och andra företag i den svenska besöksnäringen.
– Detta är den värsta kris jag varit med om sedan jag började i resebranschen 1978. Regeringen har reagerat resolut som beslutat att mildra de övergripande effekterna för svenska företag. I regeringens fortsatta arbete behövs ett särskilt fokus på rese- och besöksnäringen, säger Didrik von Seth.
Förutom minskad efterfrågan påverkas resebyråer och researrangörer av paketreselagen, vilket är en skillnad mot många reguljärflygbolag. Den som säljer en paketresa, där till exempel både resa och boende ingår, är skyldig att återbetala hela eller delar av resan i de fall utrikesdepartementet gjort en reseavrådan.

SRF:s rekommendationer till regeringen:
– Inför ett tillfälligt likviditetspaket för rese- och besöksnäringen.
– Slopa tillfälligt resemomsen.
– Besluta att resebolag ingår i reformen av korttidsarbete.
– Ta fram ett stöd till drabbade researrangörer i samband med återbetalning av inställda paketresor på grund av utrikesdepartementets reseavrådan eller inställda arrangemang.
– Ge Kammarkollegiet i uppdrag att skyndsamt minska nivån på kravet på resegarantier.

2 kommentarer

  1. Tomas: Att minska kravet på resegarantier verkar inte smart. Det är väl just nu som folk kan tveka att boka resa för att de är rädda att komma i kläm vid en eventuell konkurs. Resegarantierna är ju ibland bra för oss reseföretag också. Svara
  2. Terje: Den är nog snarare avsedd att regeringen ska gå in med garantier också som i grannländer. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA