Annons:

Annons:

Vaccinpass kan krävas på restauranger och gym

Folkhälsomyndigheten skissar nu på nya restriktioner för ett läge där smittkurvorna sticker iväg brant uppåt. I steg två kan restauranger, gym och museer omfattas, enligt uppgift till TT. Och hemarbete återinföras.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har precis gett besked om att vaccinationsbevis kan införas för idrottsevenemang, konserter, bio och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. För de verksamheter som inte vill införa vaccinationsbevis, kommer särskilda regler att gälla så att människor ändå kan hålla avstånd när vaccinerade och ovaccinerade möts.

Parallellt med att dessa föreskrifter, skissar FHM på restriktioner för ett eventuellt steg två, ett förvärrat läge där smittspridningen ökar mycket snabbt, så som har skett i andra länder med liknande vaccinationsgrad som Sverige, till exempel Österrike.

En rekommendation som då relativt lätt kan återinföras är uppmaningen att jobba hemifrån, om det går. 

Diskussioner pågår även om att införa vaccinationsbevis för restauranger och att samtidigt återinföra restriktioner. I ett läge med mycket hög smittspridning kan det behövas regler även om det enbart är vaccinerade som släpps in, så att det går att hålla avstånd.

Enligt uppgift till TT handlar det bland annat om att restauranggästerna måste sitta ner i lokalen och att det inte ska vara tillåtet att hänga i baren. Det kan också bli regler för hur stort avstånd det måste vara mellan borden, men troligen inte nya begränsningar av öppettiderna.

Även museer, gym och andra verksamheter kan få motsvarande krav på sig om smittläget förvärras och FHM anser att steg två behövs för restriktioner. 

5 kommentarer

  1. Petter: Äntligen bra beslut. Inför vaccinbevis på alla ställen, så kan besöksnäringen fortsätta hålla öppet och få tillbaka intäkter och personal. Ovaccinerade som inte vaccinerar sig har ju diskat sig själva och kan inte säga någonting. (Gäller så klart inte de som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl) Svara
  2. ekbergh: boiling frogs, Svara
  3. Lotta: Det här saknar motstycke och vilar inte på forskning utan politik för att verka handlingskraftig. Att förlita sig på ett vaccin som visat sig fungera dåligt där effekten avtar snabbt känns otroligt bakvänt. Man smittar och blir sjuk även som vaccinerad, det vet vi nu med säkerhet. Vaccinet är designat för ursprungliga covid 19 och då ett virus muterar hela tiden, vilket är helt normalt, så måste vaccinet designas om för att fungera, det blir väldigt svårt att hinna med, en katt och råtta lek med andra ord. Det här viruset blir vi inte av med genom vaccin och att stänga ner, tyvärr måste nog de flesta av oss gå igenom sjukdomen men skydda riskgrupper såklart. Naturlig immunitet har i ett flertal seriösa studier visat sig vara överlägset vaccinet men det är det knäpptyst om, märkligt kan man tycka. Det här skapar en polarisering i samhället som kan likställas med mobbning, tänk också på de som av medicinska skäl inte kan ta vaccinet, de dras ju också över samma kam, stackare. Jag är verkligen för vaccin men anser också att var och en har rätt till sin egen kropp. Svara
  4. Anders: Liverpool manager Jurgen Klopp likened refusal to take the COVID-19 vaccine to drink-driving, saying such people endanger others. "We all probably were in a situation where we had a beer or two and thought we still could drive but [because of] the law, we are not allowed to drive so we don't drive. "But this law is not there for protecting me when I drink two beers and want to drive, it's for protecting all the other people because I'm drunk and we accept that as a law." Klopp said vaccination is not a limit on freedom. "I don't understand why that is a limitation of freedom because, if it is, then not being allowed to drink and drive is a limitation of freedom as well," he said. "I got the vaccination because I was concerned about myself but even more so about everybody around me. If I get [COVID-19] and I suffer from it: my fault. If I get it and spread it to someone else: my fault and not their fault." Svara
  5. ESSB: @Petter Så egoistisk och trångsynt. @Lotta Ett objektivt och alldeles korrekt svar. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

5 KOMMENTARER ÖPPNA
Israels TB söker PR specialist
Sista ansökningsdag:
8 december 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.