Annons:

Resebranschen kräver kostnadsfria PCR-tester vid resa

Resebranschföreningen SRF och Passagerarrederierna kräver idag via en debattartikel i GP att regeringen skyndsamt ser till att PCR-tester i samband med utlandsresa görs kostnadsfria. Idag kostar ett sådant test allt från strax under 1000 till 1600 kr.

– Många länder kräver ännu i dag negativt PCR-test för inresa om man inte kan uppvisa ett vaccinationsbevis.  Det finns till och med vissa länder som kräver PCR test även om man är fullt vaccinerad.  För svenskar som skall resa utomlands är alternativet någon av de privata vårdgivarna som erbjuder PCR-tester. För en familj innebär detta en merkostnad på flera tusen kronor. För de som inte kan eller vill vaccinera är detta en klar och tydlig diskriminering, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

WHO har anmodat världens stater att PCR-provtagning i samband med utlandsresor skall göras kostnadsfritt eller till kraftigt reducerat pris. EU har uttryckt något liknande.

– Resebranschen är den mest utsatta i denna kris. Det finns många åtgärder som kan göras runt om i världen för att underlätta en återhämtning. I Sverige skulle införandet av kostnadsfria PCR-tester i samband med utlandsresa vara en sådan åtgärd, säger Didrik von Seth i ett pressmeddelande.

11 kommentarer

  1. Reijo F: De stackars privata vårdgivarna som utför PCR-tester omhuldas av Moderaterna, L, SD, KD och C. Tro inte att någon av dessa partier kommer att släppa in ett förslag om gratis PCR-test såvida inte dessa privata vårdgivare får ensamrätt och ges bidrag från staten på minst 2000 kr per vaccination. Är det dit skattepengar skall gå?
  2. Marcus Andersson: Tycker nog inte att PCR-tester ska vara gratis, staten kan möjligen försöka upphandla brett för att sänka priserna. Rimligen att PCR-test kan göras för privatperson för motsvarande kostnad av ett Antigentest på 400-500kr styck. En klar förbättring. Att erbjuda PCR-test gratis kommer troligen uppmuntra allt fler till att inte vaccinera sig, att avstå borde rimligen endast reserveras för de som medicinskt bedöms inte kunna vaccinera sig...
  3. Marcus Andersson: En annan mycket viktig aspekt är också att Gratis tester måste genomföras av någon... Vården orkar och hinner inte detta då dem har en ENORM vårdkö att beta av efter att ha fokuserat på COVID under 2020-2021... då är det privata kliniker som måste göra detta och oavsett vad man tycker om kostnad mm så kostar det dessa kliniker att genomföra tester... då dem ej finansieras med skattemedel måste dem ta betalt för sitt arbete.. upphandling är enda alternativet till att få ner priset, annars får vi fortsätta som vi gör idag.
  4. Terje: Alla negativa kommentarer.... Vården genomför PCR tester redan idag, dessa inkluderas dock inte i vaccinbeviset vilket de måste göras. Inget nytt under Toscanas sol således, det finns en mängd testställen runt hela landet utanför ordinarie vårdgivare. Laboratoriekapaciteten finns.
  5. Anders: om man inte vaccinerar sig får man stanna hemma Didrik. Precis som de som nekar vaccin mot gula febern är vissa länder i asien stängt för besök. ingen skillnad här. Det är ingen rättighet att få resa och utsätta andra för risk.
  6. Terje: Det är en rättighet att få resa, däremot krävs PCR tester vid inresa och det går väl rimligen inte att likställa det med gula febern Anders? Att vi i Sverige får betala 1000-1200 kronor för ett PCR test när motsvarande kostar 200 kronor i andra länder är galet, men då behövs det subventioner. Ännu mer galet är att staten betalar lika mycket till regionerna när de genomför ett PCR test idag.
  7. Ylva: Om alla vaccinerar sig så är detta passé ! Det viktiga är att få fram budskapet att alla skall vara vaccinera sig och får då covid-bevis. Om man gör gratis pcr tester kommer ett antal inte vaccinera sig tyvärr.
  8. Vera: Tycker,att alla som vill inte vaccinera sig ,ska själv betala för sin PCR test.Undantag borde bli människor som av olika anladningar, kann inte vaccinera sig.Det är dem som borde inte betala själva.Det är viktig som Ylva säger få fram budskapet,att alla ska vaccinera sig.
  9. Lotta: Fast just nu är det ju många länder som kräver pcr oavsett om man är vaccinerad eller ej. Det går således inte att koppla det här till vaccinationsviljan.
  10. Reijo F: Lotta. Det är inte "många länder" som kräver både vaccination och PCR-test. De länder SRF talar om är mest turismländer i Europa och möjligtvis Thailand som likt USA helt stoppar turism just nu oavsett vaccination eller PCR-test. SRF bara gnäller om mer indirekt bidrag och att privata lab skall subventioneras med skattemedel.
  11. Flygälskare: Vill man resa får man betala själv för PCRtest, enkelt. Didrik, nu har du tänkt fel.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024