Annons:

Annons:

Stabiliserad flygmarknad – men utmaningarna kvarstår

I går presenterade Swedavia trafikstatistiken för bolagets tio flygplatser för september månad. Totalt flög 3 678 000 resenärer, en minskning med två procent jämfört med samma månad föregående år. Antalet utrikesresenärer minskade med en procent medan antalet inrikesresenärer sjönk med fem procent.

”Statistiken visar hur viktigt flyget är för Sverige. Med Sveriges geografi och avstånd finns ett stort behov av flygförbindelser, även inrikes. Siffrorna för utrikestrafiken visar hur mycket våra kontakter med omvärlden betyder, såväl i privatlivet som för näringslivet. Vi ska i sammanhanget komma ihåg att det råder oro på världsmarknaderna och att den svenska kronan rasar. Att antalet utrikesresenärer ändå är nästan nära oförändrat bevisar att svenskarna prioriterar kontakten med omvärlden, och att omvärlden vill komma till oss.” säger Fredrik Kämpfe, Transportföretagen, branschchef flyg.

Stora variationer finns, till exempel ökade antalet utrikesresenärer på Göteborg-Landvetter Airport med tre procent medan inrikesresenärerna sjönk med 11 procent. För flera av de mindre flygplatserna redovisades dessutom mindre passagerartapp jämfört med tidigare månader under året. Visby Airport och Åre-Östersund Airport ökar till och med något.

”Med vår fossilfria färdplan som grund, ökad tillgång av biojet och introduktion av elflyg inom några år säkerställer vi i Sverige även fortsättningsvis kommer ha tillgång till effektiva  och hållbara flygförbindelser”, avslutar Fredrik Kämpfe, branschchef Svenska Flygbranschen på Transportföretagen.

Fredrik Kämpfe blir ny branschchef för förbundet Svenska Flygbranschen.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.